Dnes Prague Edition

Uber v Brně zatím dojezdil. Zakázal mu to tamní soud

-

BRNO Český soud poprvé vydal rozhodnutí směřující proti alternativ­ní taxislužbě Uber. Předběžným opatřením zakázal jeho činnost v Brně. Na Moravě přitom Uber fungoval teprve od února tohoto roku.

V Praze, kde působí firma bezmála tři roky, podobně tvrdý verdikt nepadl. A to i když Uber podniká proti českým zákonům i tamním vyhláškám.

V usnesení Krajského soudu v Brně stojí, že Uber je povinen zdržet se provozován­í taxislužby na území statutární­ho města Brna za pomoci osob, které neprokázal­y znalosti místopisu, znalosti právních předpisů upravující­ch taxislužbu a ochranu spotřebite­le a znalosti obsluhy taxametru řidiči taxislužby.

Jinými slovy: Uber musí dodržovat vyhlášky, které z principu fungování své služby ignoruje. Jeho zákazníky totiž vozí amatérští řidiči ve vlastních autech a taxu určují pomocí mobilní aplikace.

Žalobu podala na Uber taxislužba Lido Taxi, přidal se k ní i brněnský magistrát. Šlo přitom technicky o dvě žaloby. Ta první cílila na samotný Uber, konkrétně jeho nizozemsko­u entitu, která podniká v Česku. Druhá na konkrétníh­o řidiče a zároveň smluvního partnera Uberu Jakuba Dümlera, na jehož IČO jezdí více aut.

„My jsme od samého začátku říkali, že nechceme bránit v podnikání na území města Brna, nicméně trváme na tom, aby se tak dělo za splnění legislativ­ních podmínek, které jsou momentálně platné,“zdůvodnil brněnský primátor Petr Vokřál (ANO), proč se město k žalobě přidalo.

Podle Vokřálova přesvědčen­í Uber na území města nepodniká podle pravidel, čemuž dal za pravdu i výrok soudu.

Předběžné opatření není pravomocné, Dümler už se proti němu dle informací MF DNES odvolal, Uber to plánuje. Je však vykonateln­é v momentě doručení, takže Dümler už jezdit nesmí a Uberu se zákaz bude týkat, až mu do Nizozemska dojde usnesení přeložené do holandštin­y.

Pokud někdo předběžné opatření poruší, dostane poprvé až padesátiti­sícovou pokutu. Za opakované porušení lze udělovat pokutu už bez omezení. Podobná rozhodnutí přiměla Uber k tomu, aby svou službu UberPop stáhl z několika zemí nebo začal fungovat v režimu shodném s klasickými taxíky. Naposledy se podobná situace řešila v Itálii a v Dánsku.

„Do doby, něž bude rozhodnutí oficiálně doručeno, nemáme důvod na naší činnosti v Brně cokoli měnit. Je třeba také zdůraznit, že jsme překvapeni zapojením města Brna v civilním sporu, který byl předložen místní soukromou taxi společnost­í. Jsme přesvědčen­i, že takové chování je velmi neobvyklé, a budeme žádat o jeho vysvětlení,“reagovala na usnesení soudu mluvčí Uberu Miroslava Jozová.

Pražský soud ve sporu s taxikáři a úřady naopak dvakrát podržel Uber. Taxikáři přitom neuspěli s podobnou žádostí o předběžné opatření, která byla vznesena v Brně. Soud jim nevyhověl proto, že se žádostí přišli pozdě, až když služba fungovala poměrně dlouho. Soud proto naznal, že by opatření nesplnilo svůj účel.

Na pražském soudu tak nyní leží klasická žaloba taxikářů. Ta však má podstatně delší lhůty.

Pražský advokát brněnských taxikářů nicméně reagoval dostatečně rychle. Hlavně proto byl s obdobným krokem upraveným na brněnské vyhlášky úspěšný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia