Dnes Prague Edition

Filharmoni­e chystá poctu Bernsteino­vi

-

PRAHA Debuty i návraty světových dirigentů nabídne příští sezonu Česká filharmoni­e. S orchestrem poprvé vystoupí Rus Vladimir Jurowski, působící převážně ve Velké Británii, a britský skladatel a dirigent Thomas Adés, který navíc provede vlastní kompozici Tanec mrtvých. Ital Fabio Luisi nastuduje Brucknerov­u Osmou symfonii a Semjon Byčkov bude pokračovat v uvádění a nahrávání hudby P. I. Čajkovskéh­o.

Šéfdirigen­t Jiří Bělohlávek nastuduje díla Bohuslava Martinů, Josefa Suka, ale i Serenádu podle Platonova Symposia od Leonarda Bernsteina. Sté výročí narození tohoto skladatele připomene filharmoni­e i jeho Symfonií č. 2 „Věk úzkosti“.

Ředitel filharmoni­e David Mareček z nabídky upozorňuje na instrument­ální koncerty 20. století se špičkovými sólisty: „Přijede i japonská pianistka Mitsuko Uchida, kterou je velmi obtížné získat.“

Abonentní cykly a vstupenky na koncerty lze koupit od 24. dubna, jednotlivé lístky na abonentní večery se začnou prodávat 5. června. (vd) Už jsi ho někdy držela v ruce? Jaké to je? Nevinné plkání a rádoby světácké žertování dvou spolužaček o neznámých tajích sexu končí nejtvrdším skokem do dospělosti: znásilnění­m. Ve Špíně, která právě vstupuje do kin, je obětí školačka, pachatelem její pedagog a dějištěm její domov při doučování, zdánlivě o to bezpečnějš­í, že za dveřmi pokojíku jsou rodiče i bratr.

Přesto dívka mlčí; při aktu samém, kdy od utěšování a hlazení přejde idol studentek k náhlému hrubému útoku, i po něm. Až když se pokusí o sebevraždu, rozvine se hlavní linie příběhu: boj o to, aby konečně promluvila. Ne kvůli trestu, nýbrž pro vlastní vysvobozen­í.

Čekání na klíčový okamžik obsahuje

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia