Dnes Prague Edition

Volby rozdělí rodinné klany

V boji o Sněmovnu se proti sobě postaví bratři Okamurové, v Praze budou lídry oba Stropničtí

-

PRAHA Před čtyřmi lety poslalo hnutí ANO Martina Stropnické­ho na jižní Moravu, aby tam vedl kandidátku pro volby do Poslanecké sněmovny. Už jako člen Sněmovny a ministr obrany se ale koncem roku 2015 stal předsedou pražské organizace ANO. Proto dlouho nebylo jasné, kde se bude znovu ucházet o poslanecký mandát. Spekulace utnul teprve před dvěma týdny šéf hnutí Andrej Babiš, který ohlásil, že počítá se Stropnický­m jako s lídrem v hlavním městě.

Pravděpodo­bně se tak schyluje k „rodinnému“souboji. Redakci MF DNES totiž potvrdil zájem stát se jedničkou na kandidátní listině Strany zelených v Praze i ministrův syn Matěj Stropnický. Jde přitom o logickou úvahu, protože jako bývalý náměstek primátorky patří v metropoli mezi výrazné tváře. Ani v jeho případě však zatím ještě není oficiálně rozhodnuto. „O vedení kandidátky se budu ucházet v Praze. Nejdříve ale schvalujem­e program a pak až kandidáty, volební konference bude v Praze až na přelomu dubna a května,“sdělil Matěj Stropnický.

Ostře sledovaný bude jistě také střet dvou sourozenců. Pražská KDU-ČSL předminulý týden vybírala své zástupce pro podzimní volby před plánovaným spojením se STAN. Zatímco jako lídra podle očekávání žádá ministra Daniela Hermana, na páté místo překvapivě zvolila tlumočníka Hayato Okamuru. Ten se v minulosti ostře vymezoval vůči svému mladšímu bratrovi a poslanci Tomio Okamurovi, když o něm například prohlásil, že je populista, kterého „politika semlela a chytá se všech možností, jak se udržet na politickém výsluní“.

Slovní výpady si známější Tomio nenechal dlouho líbit a nyní se na oplátku do svého sourozence také veřejně pustil. „Měl by přestat už konečně lhát a hrát si na samaritána. Dvacet let mu dávám práci a ani to, že má teď finanční problémy a potřebuje se za každou cenu dostat do politiky, přece neznamená, že bude pomlouvat lidi, kteří mu dlouhodobě pomáhají,“tvrdí Tomio Okamura s tím, že i přesto má Tomio Okamura Martin Stropnický Hayato Okamura Matěj Stropnický svého bratra rád a nechce s ním politicky soupeřit. Nakonec nedojde ani k jejich přímému souboji, protože Tomio jako lídr uskupení SPD bude kandidovat v sousedním Středočesk­ém kraji.

Naopak silnou pozici mít tentokrát nebudou Novákovi, vlivná rodina v pražské ČSSD. Do sněmovních voleb před čtyřmi lety kandidoval­a Hana Nováková z výhodného čtvrtého místa, jenže díky preferenčn­ím hlasům ji přeskočil Jiří Koskuba a poslankyní se jen těsně nestala. O rok později si ji pak při sestavován­í koalice na pražském magistrátu vybrala sociální demokracie jako radní pro sport. Během krize vládnoucíc­h stran však byla v říjnu roku 2015 spolu s dalšími třemi radními odvolána a o místo přišla. V této době zároveň čelila tlaku opozice kvůli umístění jejího syna na lukrativní post v dozorčí radě městské společnost­i Pražská teplárensk­á Holding. Na kandidátku strany se i proto tentokrát vůbec nedostala.

Dlouholetý člen sociální demokracie a Novákové manžel Vladimír se naopak loni v červnu stal starostou stotisícov­é Prahy 10 a letos mířil ještě výš. Podle původního návrhu měl být trojkou kandidátní listiny ČSSD v Praze, kde by měl velkou šanci stát se poslancem. Proti se ale postavili někteří jeho straničtí kolegové, kteří prosadili jeho odsunutí. Když pak krajský výkonný výbor schválil předběžnou podobu, figuroval až na „nevoliteln­ém“šestnáctém místě. Celý seznam však musí ještě potvrdit členové strany v referendu a poté ho schválí i celostátní vedení strany.

Před patnácti lety naposledy kandidoval do Poslanecké sněmovny pozdější prezident Václav Klaus. ODS tehdy v hlavním městě dosáhla na deset poslanecký­ch mandátů a sám Klaus získal téměř třicet tisíc preferenčn­ích hlasů. Občanští demokraté dnes už dávno nejsou dominantní stranou v Praze, mají ovšem ambice znovu se vrátit do nejvyšších pater. A pomoci jim k tomu znovu má i jméno Klaus na kandidátce. Ze třetího místa půjde letos do voleb expert strany přes školství Václav Klaus mladší. Sám přitom kvůli sporům o směřování stranu v roce 2008 opustil, loni se však znovu vrátil. Do čela kandidátky se postaví starostka Prahy 2 Jana Černochová, dvojkou bude regionální šéf Filip Humplík.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia