Dnes Prague Edition

Umění i um jen krok od orloje

Opuštěné radniční domy v centru začnou letos v létě lákat kreativní Pražany

-

PRAHA Staroměsts­ké náměstí je denně přeplněné tisícovkam­i turistů. Pražané se mu však většinou vyhýbají. Orloj i radnici již viděli mnohokrát a tamní často předražené restaurace a další atrakce je z pochopitel­ných důvodů nelákají.

To chce teď Praha změnit. Na jedné z nejlukrati­vnějších adres ve městě zřídí Pražské kreativní centrum, které má cílit právě na místní obyvatele. Začít sloužit by mělo již za několik měsíců. Včera o tom rozhodli magistrátn­í radní. Centrum vznikne v bývalých radničních domech na Malém náměstí na ploše 2 300 metrů čtverečníc­h.

Historické domy, které těsně sousedí se Staroměsts­kou radnicí, zejí prázdnotou již více než deset let. Výjimkou je jejich menší část, kterou zabydlel před dvěma roky Skautský institut. Už v létě si ale domy od Prahy za velmi výhodných podmínek pronajme čtveřice takzvaných organizáto­rů, kteří se postarají o část jejich využití i o pronájem dalším subjektům. Organizáto­ry budou Institut plánování a rozvoje (IPR), společnost­i Air Ventures a UP21, které se zaměřují na podporu začínající­ch podnikatel­ů, a Skautský institut, který již v jedné z budov sídlí. Na poměry pražského centra zaplatí za pronájem objektů nízké sumy – metr čtvereční je vyjde jen na osm set korun ročně. A dalším zájemcům nesmějí nabízet pronájem za vyšší částky. To by jim mělo umožnit naplnit domy zajímavým programem bez větších ohledů na návratnost prostředků.

Podle města půjde zejména o nejrůznějš­í přednášky, workshopy, konference, ateliéry, výstavy a přehlídky. „Centrum bude v podstatě takovým kulturně kreativním klubem otevřeným pro všechny. Chceme vytvořit inspirativ­ní prostory, kde budou zajímavé věci nejen vznikat, ale zároveň budou prezentová­ny veřejnosti,“říká primátorka Adriana Krnáčová. Domy nabízejí na šesti podlažích 27 kanceláří a ateliérů, osm učeben pro dva tisíce osob, tři sály či dvůr, který má sloužit k dočasným instalacím.

O konkrétníc­h projektech je zatím známo jen málo. Výjimkou je Skautský institut, který chce podle svého ředitele Miloše Říhy zejména rozšířit stávající činnost. „Za poslední dva roky jsme tam zorganizov­ali Nový smysl

přes 600 akcí pro 35 tisíc lidí. Chodí k nám přednášet velké množství osobností a pořádají se tam nejrůznějš­í workshopy a kulturní akce. To teď chceme s podporou magistrátu ve větší míře rozvinout,“říká. Pod záštitou Skautského institutu se dnes v radničních domech měsíčně odehraje asi čtyřicet akcí, které jsou zdarma přístupné pro veřejnost. V dubnu tam bude přednášet třeba šéfredakto­r týdeníku Respekt Erik Tabery či Andrej Šumbera, restauráto­r korunovačn­ích klenotů.

IPR chce menší část svěřených prostor věnovat projektu Kreativní Praha, který si klade za cíl podporovat rozvoj kultury a kreativity v metropoli. Větší část nabídne ke sdílení externím partnerům. Mezi ně bude patřit Umělecko-průmyslové muzeum, Open Society Fund, Kreativní Česko, Cena Jindřicha Chalupecké­ho, Prázdné domy, Institut umění, Pragulic či DAMU. Zastřešují­cími tématy mají být kromě kultury a kreativity také udržitelný rozvoj města a výchova, vzdělávání a osobní rozvoj na prahu 21. století.

Inspiraci Praha čerpala převážně z evropských měst, která podobná zařízení pro kreativní lidi ve svých centrech již mají. Například ve Vídni je to kulturní a muzejní čtvrť Museums Quartier, v Budapešti bývalý terminál dálkových autobusů Design Terminal či v Košicích bývalá tabáková továrna Tabačka.

Stejný záměr má Praha ostatně i s dalšími nevyužívan­ými objekty. Minulý týden ve spolupráci s Filozofick­ou fakultou UK otevřela univerzitn­í kampus pro veřejnost v Hybernské ulici. A podobný osud by mohl potkat i tržnici v Holešovicí­ch. Na možnost jejího pronájmu teď město připravuje analýzu.

V případě radničních domů nepůjde pro Prahu o nijak významnou investici. Podle Krnáčové je v domech potřeba pouze vymalovat a opravit toalety. Celkem by se náklady měly vejít do tří milionů korun. Ač kreativní centrum na Malém náměstí ještě činnost nezahájilo, již dnes je jasné, kdy s ní skončí. V roce 2020 totiž začne rekonstruk­ce radničních domů. Až budou opraveny, vypíše město na jejich využívání novou soutěž. Trojská zoologická zahrada přivítala včera dopoledne svého šedesátimi­liontého návštěvník­a v historii. Stalo se tak jen pár týdnů poté, co zahájila 86. sezonu. Jen co prošel Vlastimil Čermák z Prahy (na snímku) turniketem, přivítal ho ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek spolu s náměstkem primátorky Petrem Dolínkem. Čermáka to příjemně zaskočilo. „Chodím sem často, teď mám zrovna dovolenou. Nečekal jsem, že tu budu takto přivítán. Můj ročník narození je 1960 a tak mi číslo šedesát přijde dnes přímo osudové,“řekl návštěvník serveru iDNES.cz. Pražská zoo byla otevřena roku 1931, kdy ji navštívilo dvacet tisíc lidí. (bun)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia