Dnes Prague Edition

S reprezenta­cí neváhal. Těším se, říká Mrázek

Do přípravy hokejové reprezenta­ce před MS se zapojil první hráč z NHL – brankář Petr Mrázek.

-

Zvučné jméno

Kvůli sžívání s časovým posunem vstával včera už před pátou ráno. Pustil si v televizi NHL a sledoval, jak Nashville i Anaheim pokračují ve svém vítězném tažení Stanley Cupem. „Nashville mě proti Chicagu překvapuje. Hraje výborně, Pekka Rinne chytá skvěle. A to stejné můžu říct o St. Louis, kde zatím Jake Allen vynuloval Minnesotu (oba zmíněné celky vedou v sériích 3:0),“řekl Petr Mrázek.

Jeho i Detroitu, za který chytá, se letos play-off netýká. A tak už v pondělí přiletěl brankář do Prahy, kde včera poprvé trénoval s reprezenta­cí před blížícím se mistrovstv­ím světa ve Francii. „Moc se těším.“ Já se těšil, že půjdu na led. Deset dní jsem na něm nebyl, chci si na něj zvyknout a podat co nejlepší výkon. Bavil jsem se s trenérem brankářů Petrem Jarošem, že se na to zvykání na širší led v nejbližšíc­h dnech zaměříme. Úhel odrazů je trochu jiný a vím, že puky jsem občas chytal víc ze strany než středu. Neudělali jsme play-off, což byl základ, čeho jsme chtěli dosáhnout. Vždy se říká, že v play-off je to i o štěstí, že sezona začíná znovu. Takže to bylo zklamání, jenže zase jsme viděli, jaká ta sezona byla. Trápili jsme se od začátku a na play-off neměli. Když jsem věděl, že ho neuděláme, tak jsem počítal, že přiletím a připojím se ke klukům. Turnaj je dlouhý, zápasy jsou hodně za sebou a jak jsme mohli vidět loni, tak kluci se střídali. Důležité je postoupit do čtvrtfinál­e, tam je to o jednom zápase, aby se šlo hrát o medaile. A konkurence? Ta je všude stejná. Je jedno, jestli je to reprezenta­ce, nebo klub. Je to o tom, kdo bude podávat nejlepší výkony, ten bude chytat. A jedině tak budeme mít šanci na úspěch. Je to super vzpomínka, byly z toho cenné zkušenosti. Končil jsem juniorku, další rok šel do seniorskéh­o hokeje, takže super zážitek. Vždy se posunete dál. Stejné jako teď při Světovém poháru. Zlepšil jsem se v technice, trošku změnil styl. Zase mi to do budoucna pomůže. Doufám, že se ještě něco v NHL stane, další třeba se spor vyřeší. Je to prostě o tom, jestli se hráči domluví s NHL. Zatím to ale vypadá, že se nepojede. Ale člověk nikdy neví. Olympiáda by byla mým vrcholem, ovšem Světový pohár i mistrovstv­í světa jsou velké akce, každý úspěch se počítá, takže se těším.

Program je nabitý, ale těším se do města i na hokej. Snad předvedeme co nejlepší výkon a ještě si užijeme město, památky. Doufám, že dorazí fanoušci a že nám udělají skvělou podporu. Ne, šlo jen o to, projít lékařskou prohlídkou. Já věděl, že jsem zdravý. V sezoně jsem neměl nic vážného. Pojede od nás Howard, Larkin, DeKeyser, možná i Abdelkader. Takže by bylo dobré si zahrát proti Americe o medaile a porazit ji. Přál bych si to a těšil bych se na souboj s Howardem v brance. Sezona je dlouhá. Ale mohli jste vidět, že když jsem v lednu a únoru chytal z 15 zápasů 14, že forma byla lepší. Horší to bylo na začátku, když jsem odchytal dva tři zápasy, pak zase dva nechytal. Člověk pak není v tempu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia