Dnes Prague Edition

Němec vs. Šimek. Rivalové, kteří se možná sejdou na MS

-

Ondřej Němec

Výškou nepříliš výrazní, přesto asi nejlepší v hokejové extralize. Takoví jsou obránci Radim Šimek (24) a Ondřej Němec (33), fináloví soupeři z Liberce a Komety.

Tihle dva se podobají ve více ohledech. O prvním z nich se hovoří jako o největším talentu uplynulých let, což potvrzuje zájem San Jose a dalších týmů z NHL.

O druhém se ve stejném duchu hovořilo před deseti lety, kdy začínal v Karlových Varech po boku současného šéfa extraligy Josefa Řezníčka.

Oba jsou též klíčovými pro své týmy a oba mají velkou šanci sejít se v tom reprezenta­čním na blížícím se mistrovstv­í světa.

„Tam jsme se ještě nepotkali, tak to třeba vyjde,“usměje se Šimek.

Ten na vzájemné setkání marně čekal i v prvních dvou finálových duelech, jelikož Němec chyběl kvůli otřesu mozku. Přesto s ním má zkušenosti a chválí: „Ondra je výborný na přesilovká­ch, má skvělou střelu i bruslení. Není moc velký, zato podsaditý a nepříjemný do soubojů. Navíc je schopný rozhodovat zápasy.“

Tahle slova Němec potvrdil v semifinále proti Hradci, kdy se jako druhý bek v historii play-off blýskl hattrickem.

Šimek je podobně ofenzivní. Příklad? V semifinále s Chomutovem vytvořil rekord play-off, když během jednoho zápasu zaznamenal dvanáct střeleckýc­h pokusů.

„Přesto letos nemá takovou sezonu jako loni, ale trápí ho zdravotní problémy. Vidět to bylo hlavně ve čtvrtfinál­e s Plzní,“všiml si reprezenta­ční kouč Josef Jandač.

Šimkova zranění mohou vyplývat i z větší pozornosti, kterou mu soupeři věnují.

„Cítím to, jsem dost dohrávaný. Kolikrát dostanu ránu, že se sotva zvednu. Ale aspoň si zvykám na zámořský styl a posouvám se. Beru to jako přípravu na hokej v NHL a učím se dávat puky rychle od sebe.“

Že je Šimek ústřední postavou liberecké defenzivy, o tom svědčí fakt, že na ledě stráví každé utkání přes pětadvacet minut čistého času. A není neobvyklé, aby atakoval hranici půlhodiny.

„Což už je dost. Je hodně vytížený, řekl bych až přetížený. Hraje malinko jinak než loni. Přesto je pořád jeden z nejlepších v lize a já s ním počítám i pro nároďák,“říká Jandač.

Ten pomýšlí i na Němce, jenž má za sebou už šest světových šampionátů. Kometa si sice v úvodních finálových zápasech poradila i bez něj, ale dlouhodobě by to pro ni byl velký problém. Ani on totiž na ledě nechybí při přesilovká­ch, oslabeních i dalších důležitých okamžicích.

„Je na něm vidět obrovská zkušenost, a přestože Brno bez něj první dvě finále zvládlo, je pro něj důležitý. Umí hrát těžké zápasy, to je na ledě poznat,“hodnotí Jandač.

Který z dvojice obránců bude nakonec slavit svůj druhý mistrovský titul? Radim Šimek

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia