Dnes Prague Edition

Když zavalití judisti nestíhají. Krpálek už zase vítězí

-

PRAHA Když před měsícem předstupov­al před novináře, až trochu nesměle prohlásil: „Nechci, aby se mnou vytírali žíněnku.“

Olympijský šampion Lukáš Krpálek tehdy vstupoval do neznáma – před sezonou přestoupil do nejvyšší váhové kategorie nad 100 kilogramů.

Obavy byly zbytečné. Byl to znovu on, kdo se soupeři vytíral žíněnku. Naposledy před týdnem na turnaji v turecké Antalayi. Ani jednou se na tatami nedostal do výraznější­ch problémů a před víkendovým mistrovstv­ím Evropy ve Varšavě ukázal skvostnou formu.

V osmifinále už po minutě vyřadil Čchen Min Senga z Tchaj-wanu. Rus Ťumenov ve čtvrtfinál­e odolával jen o minutu déle. V semifinále hodil Krpálek po dvou a půl minutách Srba Čuluma na wazari.

Až ve finále přišla první opravdová výzva – Jurij Krakovecki­j z Kyrgyzstán­u.

„S tím jsem měl opravdu co dělat,“přiznal Krpálek. Ve druhé půlce zápasu se ale opět projevila jeho skvělá kondice. Získal převahu a půl minuty před koncem svého soupeře zalehl.

Po 241 dnech od triumfu na hrách v Riu ovládl svůj první turnaj série Grand Prix po přestupu do nejvyšší kategorie.

„Ale v Turecku byli judisté, kteří pořád patří k těm lehčím,“zlehčoval Krpálek svůj triumf.

Ještě o dva týdny dřív ale na turnaji v Düsseldorf­u přepral pátého muže z olympiády Kubánce Mendozu Favorit a hlavně světovou dvojku a jednoho z nejtěžších judistů světa – 170kilovéh­o pořízka Rumuna Nateu. „Toho vítězství si hodně cením. On je hrozný medvěd. Když jsem jednou vstával a on mi za zády zařval, dost jsem se lekl,“smál se Krpálek.

Právě v soubojích s nejtěžšími judisty světa se ale projevuje Krpálkova obrovská výhoda.

„Díky své kondici dokáže být celou dobu zápasu v pohybu a ti těžcí, pomalí a zavalití judisté ho nestíhají,“těší trenéra Petra Lacinu.

Krpálkovy zápasy jsou i proto divácky atraktivní, což se líbí i Mezinárodn­í judistické federaci. „Všichni činovníci se na jeho zápasy těší, protože to dobře vypadá. Často je to i zábavné, jak Lukáš své protivníky drží na zemi jako želvu a oni se nemůžou hnout,“směje se Lacina.

Krpálka praní v nové kategorii zatím baví. I kvůli novým výzvám, které před ním leží.

Třeba teď v sobotu na mistrovstv­í Evropy ve Varšavě.

Když trenér Lacina začne mluvit o medaili, český judista se jenom pousměje: „To říká furt.“

Sám ale ví, že v hlavním polském městě bude patřit mezi favority.

„Budu chtít uspět, nemám rád porážky. Ale stačí jedna chyba a je konec,“říká.

Na závody ho poprvé doprovodí i manželka s devítiměsí­čním synem Antonínem. I před nimi se bude chtít ukázat. „Mít takový fanklub v zádech? To bude moc fajn,“těší se.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia