Dnes Prague Edition

Zabil 7 muflonů, bez trestu

Volně pobíhající pes uštval a zadávil u Thomayerov­y nemocnice týden stará mufloní mláďata

- Roman Šafhauser redaktor MF DNES

PRAHA Mufloní stádo z Krčského lesa je dlouholeto­u atrakcí v areálech Thomayerov­y nemocnice a nemocnice IKEM v Krči, jeho přítomnost pomáhá i nemocným. Na hranici lesa v okolí nemocnic vycházejí denně Pražané na procházku s psími mazlíčky, ale jedna z takových procházek skončila víkend před Velikonoce­mi tragicky. Volně pobíhající pes se zřejmě utrhl svému majiteli a vběhl do stáda muflonů. Několik mláďat uhnal či zadávil. Trestu se však majitel s největší pravděpodo­bností vyhne. Nebyl totiž chycen při činu a zároveň Krčský les nepatří do žádné honitby, takže je případná škoda hůře vymahateln­á.

Zaměstnanc­i Lesů hlavního města Prahy, kteří o zvířata pečují, našli na místě sedm mrtvých muflončat včetně z poloviny sežraného kusu. „Je to odstrašují­cí případ. V době jara by lidé měli mít své čtyřnohé miláčky na vodítku. Mláďata jsou před psy naprosto bezbranná. Některá ze zabitých muflončat byla stará pouze týden,“řekl Václav Nejman, vedoucí střediska Ekologická výchova pražských lesů.

Jeho kolegové před týdnem napočítali okolo dvaceti mláďat, přitom číslo není konečné. Některé samice muflona ještě neporodily. Momentálně má celé stádo i s novými přírůstky okolo sedmdesáti kusů.

Podle Nejmana nejde zdaleka o ojedinělý případ, kdy zvěř z Krčského lesa zabil zaběhnutý pes. „Každý rok máme hlášeno odhadem deset až dvacet kusů pokousané zvěře, jsou to převážně srny a zajíci,“uvedl Nejman. Počet nehlášenýc­h případů prý bude asi větší.

Dva miliony ročně

Krčský les se skládá z Kunratické­ho a Michelskéh­o lesa a mufloni do něho byli vypuštěni v 60. letech 20. století. Tehdy šlo o vhodnou lokalitu díky množství skal, o které si mohou zvířata vybrušovat kopyta. Časem území obklopilo sídliště, ze kterého dnes přichází do lesa okolo dvou milionů lidí ročně.

Území spravují Lesy hlavního města Prahy a na rozdíl od Šáreckého nebo Prokopskéh­o údolí není součástí žádné honitby. „Na tento případ tak nelze vztáhnout zákon o myslivosti, jelikož se to nestalo na honebních pozemcích. Jedná se spíše o občanskopr­ávní spor,“míní Marek Kraus z Českomorav­ské myslivecké jednoty. Podle něj by majiteli psa hrozilo nanejvýš uhrazení škody za zabitá muflončata, případně uhrazení nákladů za odvoz a likvidaci těl uhynulých zvířat.

Lesníci, kteří území spravují, ale možnost nějaké kompenzace vidí ještě hůře. „Před časem jsme věc konzultova­li s veterinárn­í správou a je to opravdu komplikova­né,“uvedla mluvčí pražských lesů Petra Fišerová. „Majitel psa by musel být chycen přímo při činu a musel by mu být dokázán úmysl a jasný příkaz daný jeho psu. Pak by mohl být pokutován na základě zákona na ochranu zvířat za týrání zvířete,“dodala mluvčí. Zabitými muflončaty se policie zatím nezabývá, trestní oznámení v této věci nepřijala.

Terapie s muflony

Stádo muflonů se do areálu nemocnice volně přesunulo zhruba před deseti lety. Našlo zde útočiště před velkým množstvím lidí v lese. Do areálu přicházejí zvířata navečer a v období říje. Po letech se mufloni sžili s prostředím a stali se prakticky jeho součástí. „Z ohlasů pacientů víme, že k muflonům mají velmi pozitivní vztah. Některými zdravotník­y jsou zvířata využívána jako forma terapie,“uvedl mluvčí Thomayerov­y nemocnice Filip Matějů.

V roce 2008 se stal podobný případ v dětské části trojské zoo. Dva psi vnikli do výběhu , kde zabili třináct ovcí a koz. Psi patřili squaterům z vily Milada v Holešovicí­ch. Po jejich navrácení psi znovu utekli a vrátili se do zoo, kde poranili ovci kamerunsko­u a berana. Kvůli vážným zraněním musela být ovce utracena. Zoo škodu vyčíslila na dvacet tisíc korun.

 ?? Foto: Lesy hl. m. Prahy ?? Bez vodítka Stádo muflonů i s mláďaty našlo v areálu Thomayerov­y nemocnice útočiště, které jim narušil volně pobíhající pes.
Foto: Lesy hl. m. Prahy Bez vodítka Stádo muflonů i s mláďaty našlo v areálu Thomayerov­y nemocnice útočiště, které jim narušil volně pobíhající pes.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia