Dnes Prague Edition

Petryová chtěla změkčit AfD, narazila a stahuje se

-

BERLÍN Ve stínu francouzsk­ých voleb proběhne v Kolíně nad Rýnem sjezd Alternativ­y pro Německo (AfD), který mohl změnit rozložení sil před podzimními spolkovými volbami. Ale zřejmě nezmění.

Předsedkyn­ě strany Frauke Petryová chtěla AfD posunout do přijatelně­jších politickýc­h vod, eliminovat vliv extrémně pravicovýc­h lídrů a z AfD učinit alespoň trochu přijatelné­ho koaličního partnera. Například pro křesťansko-demokratic­kou a sociální unii (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové.

CDU/CSU sice v preferencí­ch před podzimními volbami vede, ale bude obtížně hledat koaličního partnera a může tak přes vítězství skončit v opozici. Pokud se AfD dostane do Bundestagu (průzkumy jí nyní připisují mezi osmi až deseti procenty), mohla by se CDU/CSU v případě nouze do vládní koalice hodit.

Plán na „AfD light“však Petryové nevyšel. Několik dnů před sjezdem strany je už jasné, že by pro něj nenašla dostatečno­u podporu. „S nápadem změnit AfD tak, aby se stala přijatelně­jším koaličním partnerem pro velké strany, Petryová narazila,“uvádí analytička Zuzana Lizcová z Asociace pro mezinárodn­í otázky. Petryová proto ve svém videoposel­ství oznámila, že nebude v čele kandidátky strany ani ve volebním týmu. Jako důvod uvedla, že chce dát o víkendu straně šanci sjednotit se na programu.

Jedenačtyř­icetiletá Petryová je se svým novým manželem, europoslan­cem za AfD Marcusem Pretzellem, těhotná. Už před dvěma týdny se svěřila s úvahami, že by z politiky odešla úplně. „Ani politika, ani AfD nejsou věci, které se neobejdou beze mě,“uvedla na počátku dubna Petryová v rozhovoru pro deník Tagespiege­l. „Musela jsem se (jako šéfka AfD) rozloučit s normálním životem,“zalitovala už tehdy.

Nejednota strany, ale i pokles napětí kolem migrantů, hlavního volebního taháku strany, v posledních měsících výrazně snižuje popularitu AfD. Loni strana dokázala v zemských volbách získat i přes 20 procent hlasů, nyní jsou její preference poloviční.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia