Dnes Prague Edition

Ruská revoluce poskytla šanci dvaceti hercům

-

PRAHA Petr Nárožný, Marika Procházkov­á, Ondřej Vetchý, Pavel Kikinčuk, Dana Černá a Jaromír Dulava. Dále například Matěj Dadák, Vladimír Kratina, Stanislav Zindulka, Nela Boudová... Dnešní premiéra hry Tanec bláznů v Činoherníh­o klubu nabízí šanci pro dvacet herců, kteří se budou muset vměstnat do prostor legendární pražské scény. „Těšili jsme se, že si zazkoušíme společně,“říká herečka Dana Černá.

Tanec bláznů napsal už v roce 1912 Leo Birinski. Dramatik židovského původu narozený na území dnešní Ukrajiny si tehdy bral na paškál Rusko a průběh revoluce roku 1905.

„Při svém mládí nebývale postihl všechny paradoxy revolucí,“říká ředitel a dramaturg divadla Vladimír Procházka. Stejný kus se v Činoherním klubu přitom už jednou hrál pod názvem Mumraj. „Když jsme v roce 1991 uvedli Mumraj, nevěděli jsme, že hru nenapsal Lev Birinskij, ale Leo Birinski, a že ji nenapsal rusky, jak se uvádělo, ale německy. A nenazval ji Mumraj, nýbrž ‚Narrentanz‘ – tedy Tanec Širá Rus

bláznů,“uvedl k premiéře Ladislav Smoček, který stejně jako Mumraj režíruje i nynější verzi.

„V tom jedenadeva­desátém roce převažoval­a radost, že si můžeme dělat srandu z toho, z čeho se čtyřicet let dělat nemohla. Tehdy to bylo vedeno víc komediálně než nyní,“srovnává Procházka.

„Jednak je to velmi dobrá komedie, kterou potřebujem­e do repertoáru, a jednak naše zkušenosti s tím, o čem se tam hraje, jsou o těch pětadvacet let hlubší. Zkušenosti s Rusy, s jejich mentalitou, s tím, jak se chovají,“vypočítává důvody nového nastudován­í.

„Pár herců se z původního obsazení zachovalo, tuším, že pan Nárožný, Vetchý, Dulava. Já znám jen fotky z foyeru Činoherníh­o klubu,“ říká k novince Dana Černá, která se objeví v roli sestry paní gubernátor­ové, již ztvární Marika Procházkov­á.

„Zapšklá, staropanen­ská, s komplikova­ným vztahem k sestře,“naznačila Černá svou roli. Je rok 1964, Německo vyhrálo válku a Adolf Hitler vládne své říši. Do takového světa zve posluchače spisovatel Robert Harris. K románu o alternativ­ní historii však přidává ještě detektivku. Vyšetřovat­el Xavier March musí zjistit, proč těsně před oslavami Hitlerovýc­h 75. narozenin zemřel vlivný nacistický funkcionář i další lidé. Čím hlouběji pátrá, tím více je přesvědčen, že nejde o náhodu. Všichni zavraždění se dozvěděli tajemství a zaplatili za to životem. Před Marchem stojí rozhodnutí, zdali podstoupí dobrovolně stejné nebezpečí. Audioknihu vydává Radioservi­s a načetl ji Jiří Vyorálek.

 ?? Foto: Činoherní klub ??
Foto: Činoherní klub
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia