Dnes Prague Edition

Dopravní podnik podle soudu Rencaru neškodí

- — Martin Bajtler

PRAHA Spor mezi dopravním podnikem (DPP) a společnost­í Rencar o provoz reklamy v pražské hromadné dopravě dospěl do další fáze. Městský soud v Praze rozhodl, že spolupráce mezi Rencarem a DPP probíhá standardně podle existující smlouvy a podnik neomezuje obchodní práva Rencaru.

Dopravní podnik loni vypsal soutěž na nového provozovat­ele reklamy, kterému chtěl plochy k venkovní reklamě předat. Dosavadní smlouva je totiž podle městské společnost­i neplatná. Rencar následně podal návrh předběžnéh­o opatření a Obvodní soud pro Prahu 9 jeho žádosti vyhověl. Tím dopravnímu podniku zakázal spolupraco­vat při prodeji reklamy na jeho majetku s jinými komerčními subjekty. Městský soud nyní toto opatření zrušil, protože podle něj není nutné.

„K odůvodnění městského soudu jsme kritičtí. Předběžná opatření měla preventivn­ě zamezit dopravnímu podniku v krocích, které by poškozoval­y Rencar. Ve spolupráci s DPP budeme dle smlouvy pokračovat,“řekl generální ředitel Rencaru Pavel Slabý s tím, že rozhodnutí soudu společnost respektuje, ale je podle něj připravena podat nové návrhy na předběžná opatření.

Podle Rencaru se totiž DPP snaží společnost poškozovat, aby snížil její hodnotu, čímž by následně mohl levněji nakoupit akcie firmy. To však dopravní podnik popírá. „Jsme zcela zásadně proti tomu, co zmiňuje Rencar,“uvedla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. V podobném duchu se již dříve pro MF DNES vyjádřila také primátorka Adriana Krnáčová, podle které se ředitel Slabý jen snaží ovlivnit veřejné mínění ve svůj prospěch.

Spor DPP a společnost­i Rencar o platnost smlouvy na provoz reklamy v MHD z roku 1997 se táhne měsíce. Podle podniku je smlouva neplatná a DPP po firmě chce více než 100 milionů za neoprávněn­é využívání ploch, s čímž Rencar nesouhlasí. Firmy na sebe vzájemně podaly žaloby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia