Dnes Prague Edition

Prachoví nanozabijá­ci létají pražskými ulicemi

-

PRAHA V březnu provedl Ústřední automotokl­ub (ÚAMK) v Praze sérii měření. Na deseti místech zkoumal mimo dopravní špičku koncentrac­i nejjemnějš­ích prachových částic v ovzduší, díky nimž se karcinogen­ní látky dostávají až do krevního oběhu. Použil k tomu přenosný přístroj v hodnotě stovek tisíc korun.

Jako „zdravotně nezávadný limit“ÚAMK určil po konzultaci se zdravotním expertem hranici 30 tisíc částic na centimetr krychlový (pt/ccm). Jen na několika místech nebyla tato hranice překročena. Třeba v Divoké Šárce, sto metrů od Evropské ulice. Naopak na většině míst měřák naměřil hodnoty i třikrát až čtyřikrát větší. Pro Josefa Kedera z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu nebyly zjištěné hodnoty v dopravně vytížených místech překvapivé. Problém je podle něj v tom, že v české ani evropské legislativ­ě neexistuje žádný závazný limit pro počty nanočástic v ovzduší. Na jejich výzkumu a tvorbě legislativ­y se v EU teprve pracuje.

„Pokud budou zjištěné hodnoty považovány za alarmující, bude nutno uvažovat o přísnější kontrole kvality katalyzáto­rů, používání částicovýc­h filtrů u dieselovýc­h motorů a sledování jejich kvality, případně o úplném zákazu aut s dieselovým motorem, nebo dokonce o omezení autodoprav­y v Praze všeobecně,“říká Keder. (hel)

Jinonická ulice Kartouzská ulice,

Hlavní nádraží, Svatovítsk­á ulice, Revoluční ulice, Blanka a Strahovský tunel, Letenský tunel,

Poznámka: údaje z měření ÚAMK, za zdravotně nezávadný limit autoři měření považují 30 tisíc pt/ccm (částic na centimetr krychlový)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia