Dnes Prague Edition

„Dělají si z nás pokusné králíky“

Zveřejnění testů povinných jednotných přijímaček na střední školy dráždí ministerst­vo. Školáci na ně prý však mají právo.

-

Dan se na přijímačky připravova­l přes rok. Na kurzech, doma i ve škole řešil otázky, které by se mohly objevit v přijímacíc­h testech z českého jazyka a matematiky. Kolik jich bylo, to si netroufá ani odhadovat.

„Všechno ostatní šlo stranou, včetně ostatních předmětů ve škole,“říká patnáctile­tý žák pražské deváté třídy. Od čtvrtka má přijímačky konečně za sebou, v pátek přijímací testy na druhé vybrané škole absolvoval­y děti, které se hlásí na víceletá gymnázia.

Jestli Danovi intenzivní příprava pomohla se na vybranou školu dostat, bude vědět nejdříve za týden. Školy budou mít k dispozici výsledky jednotných přijímacíc­h testů, které zadává a opravuje Cermat, tedy ministersk­á příspěvkov­á organizace, jež má přípravu maturit na starosti, příští pátek.

Jednotné testy u přijímacíc­h zkoušek na maturitní obory byly letos poprvé povinné na všech školách. „Je to hrozná nejistota, jsme jako pokusní králíci. Ne že by to muselo být špatně, ale je to experiment,“říkal Dan pár dní před přijímacím­i zkouškami, než se na celý víkend naposledy zavřel doma s další várkou testů z matematiky.

„Bylo to v pohodě,“komentoval pak deváťák samotné testy pár hodin poté, co dokončil druhé kolo na pražském Karlínském gymnáziu. „Bylo to lehčí než přípravný materiál, v prvním termínu byla o hodně lehčí matematika, ve druhém český jazyk,“komentuje průběh prvních jednotných přijímacíc­h zkoušek.

Jestli to tak vidí jen Dan, nebo se na tomto názoru shodlo více dětí, bude zajímat nejen je. Jedna z největších výzev nové podoby jednotné přijímací zkoušky je připravit po třech stejně náročných testech pro žáky devátých, sedmých i pátých tříd. Tak aby měli stejné podmínky všichni zájemci o studium.

Výsledky ještě nejsou známy, přesto už se o to, jak rovné podmínky Všichni píšou to samé při přijímacím řízení zajistit, rozhořel hodně ostrý spor. Iniciativa Maturitní data – odtajněna umístila 13. dubna, tedy den po prvním termínu na čtyřletých oborech, na svůj web plné znění použitých testů.

Oldřich Botlík, který jejich zveřejnění inicioval, nejprve vyzval Cermat k tomu, aby to udělal sám. Podle něj na to uchazeči o studium a jejich rodiče mají právo. Je přesvědčen­ý, že trváním na tom, že testy zveřejní až po náhradních termínech přijímacíc­h zkoušek, tedy 12. května, Cermat znevýhodňu­je děti těch rodičů, kteří si je z jakéhokoli důvodu nedokážou sehnat neoficiáln­í cestou. „Dostupnost takové informace nemůže záviset na tom, kdy se Cermat rozhodne test zveřejnit, musí se řídit zákonem a testy zveřejnit,“říká Botlík.

Navíc získat testy nebyl problém. „Cermat v dopise z 10. dubna ředitelům středních škol oznámil, že mohou zadání poskytovat,“říká Botlík. Problém je podle něj v tom, že nechal na vůli ředitelů, zda to udělají.

Jiří Zíka, ředitel Cermatu, ale nesouhlasí. Trvá na tom, že zveřejnění testů rovné podmínky narušilo, a na základě právní analýzy, kterou si dal zpracovat, obviňuje svého oponenta z porušení autorského zákona.

„Jaké kroky přijmeme, zatím nevím, příští týden to budu konzultova­t s paní ministryní,“říká Zíka. Oldřich Botlík už má o dalším kroku jasno. Vyzývá rodiče, kteří se se zněním testů chtějí seznámit, aby o ně požádali ministerst­vo školství na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Text žádosti uveřejnil na webu iniciativy.

Další kolo tohoto sporu se odehraje ještě předtím, než děti dostanou výsledky přijímacíc­h testů.

 ?? Foto: R. Petrášek, ČTK ??
Foto: R. Petrášek, ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia