Dnes Prague Edition

Nejhorší jsou výkyvy teplot

Mrazy ohrožují úrodu ovoce. Podle jahodáře Milana Hanče to však není jen vina počasí.

-

Milan Hanč v pátek dopoledne obcházel jahodová pole ve Vraňanech na Mělnicku a obhlížel škody, které způsobily noční mrazy. Spolu s bratrem, manželkou a švagrovou provozuje největší rodinnou jahodovou farmu v Česku. Podle Hanče přicházely dubnové mrazy vždy, jahodám a ovoci celkově však tolik neškodily jako v posledních letech. Nově se totiž pěstitelé musí potýkat i s mimořádně teplými prvními měsíci roku, které mají v kombinaci s následným poklesem teplot pod nulu katastrofá­lní dopad na úrodu. Vlna chladných nocí začala už v období Velikonoc, první teploty pod bodem mrazu přišly na Velikonočn­í pondělí a nějaké škody způsobily. Týkalo se to především pozemků, které nejsou vhodné k pěstování ovoce, tedy v různých mrazových údolích. Ze čtvrtka na pátek teplota při zemi padala až k minus sedmi stupňům, což je pro plodiny katastrofa. Mám zprávy z jižních Čech, Moravy a Vysočiny, kde teplota v porostu jahodníku byla minus pět stupňů déle než dvě hodiny. V takové situaci namrzají květy, které tak odumřou a už se nevyvíjejí. To je ztráta na produkci. Pokud je to ve fázi poupěte, tak i déle. Záleží však na mnoha okolnostec­h: na síle větru, tlaku... Obecně se říká, že do minus dvou stupňů po dvě hodiny dokážou květy vydržet, přesně to ale nelze nikdy říct. Pokud jsou v devět hodin večer minus dva stupně, tak je jasné, že jahody do rána nevydrží. Asi od půlnoci jsme měli mráz. V tuto chvíli bych řekl, že škoda bude třicet až padesát procent. U ranějších odrůd bude poškozenýc­h třeba až 90 procent, u těch středních polovina a u pozdních deset procent. Nemůže za to tedy jenom počasí, závisí to i na odrůdách. Začínáme třeba pěstovat odrůdy, které nebyly vyšlechtěn­é v našich podmínkách. Jsou to odrůdy francouzsk­é, americké, holandské a vůbec nejsou geneticky připravené na to, že je zasáhne mráz.

Musíme urychlovat úrodu, vyžaduje to trh. Všichni chtějí jahody už v květnu, řekněme maximálně do 20. června, a pak následuje velký úpadek. V červenci, kdy dozrávají pozdní odrůdy, už není sezona a přicházejí už jen asi dvě procenta zákazníků. Je za tím rychlost dnešního světa. Všichni mají všechno celoročně v řetězcích a český člověk ani netuší, zda se právě sklízejí jahody španělské, egyptské, nebo české. Už jsme 10. dubna zažili minus deset stupňů a zmrzlo asi jen jedno procento poupat, což na celkovou produkci nemá vliv. Mrazy tedy byly vždy. Nové ale je, že počasí je strašně nevyrovnan­é. Březen byl snad nejteplejš­í za dvě stě let a prvního dubna jsme měli 30 stupňů. To je pro vegetaci velký problém. Rostliny ze zimy náhle skočily do léta, začaly se intenzivně vyvíjet. A po dvou týdnech náhle přišlo únorové počasí. Kvítky, které už jsou venku, chtějí teplo, a to rostlina nezvládá.

Nestěžujem­e si tedy, že v dubnu mrzne, ale na výkyvy teplot. To platí pro celé ovocnářstv­í. Hodně budou poškozené meruňky, švestky, předpoklád­ám, že i třešně a višně. Jahodník se zakrývá netkanou textilií, aby se pod fólií vytvořilo mikroklima. Drží se tam pak vlhkost a je tam tepleji. To však funguje asi jen Ztracené jahody

do minus pěti stupňů. Pak se používají třeba různé zavlažovac­í systémy, jahodníky se postřikují celou noc a v takovém případě se dá úroda zachránit, i když je minus devět. To je ale velmi nákladná záležitost a rostliny to i tak dost ničí. Pole navíc stojí úplně ve vodě, čeká se týden i čtrnáct dnů, než úplně vyschne. Sice je úroda zachráněná, nastávají ale další komplikace s výskytem houbových chorob. V Česku proto tento způsob téměř nikdo nepoužívá. Náklad na krytí hektaru vychází na 20 až 25 tisíc korun bez práce, s ní se lze dostat až ke 40 tisícům. Pokud se podaří úrodu zachránit, je to dobré, pořád je ale riziko, že to ani tak nevyjde, a tudíž je to zmařená investice. Odhadem bych řekl deset procent z konečné ceny vezme zakrývání, což je hodně. Profil Milan Hanč (40) totiž vůbec nevědí, jaké jahody zrovna koupili.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia