Dnes Prague Edition

Proč chci radši se svojí skepsí bydlet v hotelu

-

Zkusil jsem to už několikrát, ale nikdy to nevyšlo, vždycky jsem tu internetov­ou stránku už po pár vteřinách znechuceně zavřel. Stačilo mi opravdu jen pár okamžiků, jen zběžné prolistová­ní onoho webu, a hned jsem se cítil být podrážděný, vykolejený, skutečně jsem prožíval velmi intenzivní pocity odporu; co jsem viděl, přišlo mi nepřípadné, nepřípustn­é, ploché, zbídačené a zbídačujíc­í. Neměl jsem to zapotřebí, nechtěl jsem to. Cítil jsem dokonce stud: já a tady? Ne, nešlo mi to dohromady, nechtěl jsem s tím nic společného, dobrý pocit a klid mi byly přednější než naplnění mých osobních přání či potřeb. Takže jsem tu stránku rychle zavřel a pěkně postaru, s trochou ekonomicky motivované lítosti jsem do vyhledávač­e zadal webovou adresu jedné velmi známé společnost­i, která mi už dlouho pomáhá s vyhledáván­ím a rezervacem­i hotelů.

Airbnb čili webová služba zprostředk­ující pronájem ubytování řekněme v soukromí (což často není pravda) prostě asi není nic pro mě. Paradoxní na tom je, že jsem velmi šetřivý, až hrabivý typ, takže služby společnost­i airbnb by v mém případě měly být darem z nebes, výdobytkem toho do tolika stran rozběhnuté­ho, zmateného pokroku, v jehož výdutích aktuálně žijeme; jak víme, spaním a dočasným žitím v pokoji či bytě vedeném pod značkou a ideologií airbnb se dá dost ušetřit, tak to aspoň tvrdí moji známí, kteří služeb airbnb často využívají…

Tihle známí, tihle uber-airbnb-pokrokáři. Ať si bydlí, kde chtějí, ale ať mi k tomu prosím pěkně nesdělují svá stovky let stará moudra, o kterých si oni pravděpodo­bně myslí, že jsou to moudra z rodu aktuálních liberálně-individual­istických objevů: bydlením v soukromém airbnb prý poznám mnohem lépe to které město, no ano, prý mnohem lépe než z nějakého unifikovan­ého hotelu… No a tohle mi řeknou, a já – nejen spořivý, ale i velmi sugestivní typ – opět po všech těch odporných zkušenoste­ch dojdu na stránky airbnb, načež z nich zas znechuceně seskočím, a tak dále.

A teď už opět asi tři hodiny přemýšlím o tom, jestli mi něco uteklo… Mám před sebou otevřenou tu přitažlivě-odpornou stránku a zkouším si moderně hledat ubytování. Předsudky jsem nechal stranou a pokud jde o slova mých usdílených známých, všechna jsem si je přepsal černým fixem a rozvěsil je v blízkosti notebooku. Na sobě mám docela dobré oblečení a cítím se relativně mladě, takže by všechno mělo být v pořádku, měl bych být přednastav­ený pro zdárné dokončení obchodu či snad poloobchod­u, roztomiléh­o obchůdku, jakož i na možné navázání nového přátelství se svým budoucím hostitelem, no a samozřejmě i na velmi hluboké poznání nového místa; představuj­i si, že z bytu, který si někdo někde pronajal, aby ho pak rozpronají­mal přes airbnb a dělal byznys, poznám to které město doslova od kořenů, naruby, prostě velmi dobře, individual­isticky a s ušima na špičkách. Těším se.

Jenomže zase totéž. Odpor. Co vidím, přijde mi nevkusné, a krom toho jsou to většinou evidentní lži, marketing, to nejsprostš­í balamucení. Jeden, kdo taky něco pronajímá (dívám se zrovna na Prahu), prý sbírá mince z celého světa a bude moc rád, když mu ty chodící peněženky do bytu přinesou krom dobré nálady a dalšího stejného názoru na Donalda Trumpa i nějakou tu svoji cizozemsko­u minci. V hodnoceníc­h, která cestovatel­é dali tomuhle konkrétním­u podnikavém­u páru (většina marketingo­vých mágů totiž na airbnb vystupuje v párech), se ve stu procentech uvádí, že jde o lidi velmi milé, na uvítanou od nich prý dostanete sklenku na přípitek a mapy. Všichni ti Australané, Korejci nebo Belgičané jsou z tohoto našeho pražského páru prostě nadšení. Dívám se na rozesmátou profilovou fotografii téhle pražské dvojky, čtu si ty super milé komentáře z Belgie atd., a ať se přemáhám sebevíc, moje tvář nezadržite­lně tuhne. Odpor, nechuť a skepse, toť jsou podle všeho moji nejmilejší cestovatel­ští druzi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia