Dnes Prague Edition

Ukažme si na ně, na nafťáky! Aneb hledá se obětní beránek

-

Letošní zima kromě zamrzlé Vltavy nadělila Praze i méně roztomilý dáreček. Smog. Politici tak dostali do ruky další téma, ve kterém se můžou vyžívat.

Pravda, když šlo o akutní řešení situace, nebyla to žádná sláva. Projednává­ní problému se několikrát smetlo ze stolu a elegantně se počkalo, až zafouká vítr. O to více se ale radní chtějí blýsknout teď, kdy nejsou tlačeni nutností rychlého rozhodnutí.

Mluví se o emisních zónách, ale našel se i jiný obětní beránek. Dieselové motory! Zlovolní řidiči si je navíc pro větší výkon upravují tak, aby víc smrděly a zabíjely. Na magistrátu tak přišli s nápadem vjezd nafťákům do města zakázat, primátorka Krnáčová volá po větších kontrolách aut.

Je dobře, že se problémem někdo zabývá. Ale jak je běžné, vše se řeší restrikcem­i, které se zřejmě nestihnou zavést před rokem 2025. Vážně by se místo diskuse o zákazu za těch osm let nestihla postavit aspoň další část Pražského okruhu? Nebo výrazně podpořit cyklodopra­va tak, aby osamocení řidiči ve svých velkých autech přesedli na kola a nesmrděli? No, asi ne... PRAHA Radnice Prahy 8 vypsala na konci loňského roku výběrové řízení na aplikaci, přes kterou mohou občané městské části hlásit závady a nedostatky, které sami zaznamenaj­í. Aplikace by měla umožnit nedostatek vyfotit a spolu s GPS souřadnice­mi poslat na úřad. Problémová místa by se měla zobrazit také na mapě.

Zakázku nakonec získala společnost Gefos. Městská část za vývoj a provoz aplikace zaplatí 1,9 milionu korun bez DPH. Podle předsedkyn­ě finančního výboru a zastupitel­ky

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia