Dnes Prague Edition

Zlaté české vízum

Kdo investuje desítky milionů korun, dostane právo dlouhodobé­ho pobytu, plánuje vláda

- Jakub Pokorný, Alžběta Šimková reportéři MF DNES

PRAHA Česká republika láká různé bohaté lidi. Obchodník se zbraněmi z Nigeru Hima Aboubakar tu má nemovitost­i, čečenský prezident Ramzan Kadyrov chov koní. Arabové jezdí za lázeňskými proceduram­i do Teplic a chtějí tam stavět, Rusové se usídlili v Karlových Varech.

Právo zůstat dlouhodobě v Česku si však dosud „koupit“nikdo jen tak nemohl. Až teď to za určitých podmínek půjde. Vláda chce zavést takzvaný dlouhodobý pobyt pro investory.

Dnes může cizinec v Česku déle pobývat (pokud není ze zemí EU) zpravidla na vízum, anebo zažádat o dlouhodobý pobyt. K tomu musí mít jasný důvod – studium, českého partnera, vědeckou činnost, zaměstnání. Teď by přibyly investice.

S pobytem za účelem investice počítá novela zákona o pobytu cizinců, která prošla Sněmovnou a jde do Senátu. Ministerst­va vnitra a průmyslu k ní píší vyhlášku. Podle návrhu vyhlášky bude muset adept na pobyt předložit podnikatel­ský záměr s přínosem pro Česko a pak investovat 75 milionů korun, aby to stát bral jako významnou investici. K tomu musí vytvořit dvacet pracovních míst. Požadovaná proinvesto­vaná částka by nakonec mohla být nižší. Pobyt by byl na dva roky s možností prodloužen­í.

„Nařízení vlády je teď projednává­no v komisích Legislativ­ní rady vlády, vláda o něm ještě nehlasoval­a. Důvodem předložení bylo jasné stanovení podmínek pro udělování dlouhodobý­ch pobytů, pokud jde o významného investora,“vysvětlil náměstek ministra vnitra pro legislativ­u Petr Mlsna. Není to tak, že by za jedněch 75 milionů dostal trvalý pobyt jeden člověk, může jich být až pět, myšleno členů vedení firmy.

„Cílem nového pobytového oprávnění je nastavit příznivějš­í podmínky pro zahraniční podnikatel­e,“vysvětlil mluvčí ministerst­va průmyslu František Kotrba.

Vnitro jako „dveřník“bohatých

Ministerst­vo vnitra bude mít na starosti „lustraci“investorů, aby se sem nedostal nějaký mafián nebo někdo, kdo nakonec podmínky nesplní. „Kromě standardní­ch náležitost­í se samozřejmě bude posuzovat, zda dotyčná osoba nepředstav­uje nebezpečí pro veřejný pořádek, veřejnou bezpečnost či veřejné zdraví,“uvedla Hana Malá z tiskového odboru ministerst­va vnitra.

Pravda je, že Česká republika bude pořád jednou z nejpřísněj­ších zemí. Pro podobné právo na pobyt se vžilo lidové označení „zlaté vízum“a v některých zemích jako Malta či Španělsko stačí koupit drahou nemovitost.

Schválení pobytu pro investory není ještě jisté. Celý komplexní zákon mohou zamítnout ještě senátoři, kterým se v něm nezdají jiné věci než tato.

Čtěte na str. 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia