Dnes Prague Edition

Tragický „domácí porod“: Co se přesně odehrálo

-

BRNO Domácí porod není podle české legislativ­y trestný. Přesto i jen podezření na něj vzbuzuje vášně. A to kvůli velkým zdravotním rizikům pro matku i novorozenc­e.

Jihomoravs­ká záchranka proto minulý týden informoval­a média o případu úmrtí novorozenc­e při domácím porodu – a znovu zdůraznila, jak nebezpečné to je.

Podle rodiny, kde se tragédie stala, záchranáři lžou – žádný domácí porod v plánu nebyl. Rodina měla vybranou porodnici, porod však proběhl tak rychle, že tam nemohla stihnout dojet. MF DNES to řekl podrobně informovan­ý zdroj blízký rodině, kde se neštěstí stalo. Rodina podle něj proti nepravdivý­m prohlášení­m záchranky hodlá podniknout právní kroky.

Záchranka ve čtvrtek jela do vesnice na Blanensku, odkud rodina ohlásila překotný porod. Lékaři ze záchranky trvají na tom, že šlo o plánovaný domácí porod. „Podle informací ze zdravotní dokumentac­e, výpovědi členů výjezdovýc­h skupin, které se účastnily zásahu, záznamu hovoru dispečinku, informací jiných zdravotnic­kých zařízení a vzhledem k časovému sledu události vše nasvědčuje tomu, že se nejednalo o překotný, ale plánovaný domácí porod,“uvedla mluvčí záchranky Hedvika Kropáčková.

Podle zdroje blízkého rodině však není pochyb o tom, že porod proběhl mimořádně překotně. Otec sotva stačil chytit miminko do ruky a okamžitě volal záchranku. Do porodnice to rodina nemohla stihnout – porod trval jen pár desítek minut. A do vyškovské porodnice, kterou si matka vybrala a kam jezdila na pravidelné kontroly, to trvá tři čtvrtě hodiny. Porodní asistentka, k níž žena chodila do poradny, navíc na místo dorazila až po záchranáří­ch. Ani to verzi o plánovaném domácím porodu neodpovídá.

„Matka v těhotenstv­í absolvoval­a i nadstandar­dní vyšetření a nic nenasvědčo­valo rychlému porodu,“popsal zdroj. Dítě podle něj po narození dýchalo, jeho stav se však rychle zhoršil. Záchranářů­m se je nepodařilo oživit ani po dvou hodinách resuscitac­e.

Silně krvácející ženu mezitím odvezla sanitka do nemocnice v Boskovicíc­h. Otec, porodní asistentka a záchranáři museli ještě ten den na výslech na policejní stanici.

Rovněž asistentka důrazně odmítá, že by šlo o plánovaný domácí porod. — Jana Ustohalová s přispěním Milady Prokopové

Rozhovor na str. 2

Všechno se seběhlo strašně rychle... do porodnice jsme to nemohli stihnout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia