Dnes Prague Edition

Lovci světla a mrazu. Počasí nabízí zvláštní úkazy

-

Odemykání Vltavy PRAHA Jaroslav Fous z Podbořan na Lounsku patří k nadšencům, kteří vnímají počasí jinak než ostatní, a proto ani na to současné nežehrá. Naopak, umožňuje mu vyrazit s fotoaparát­em za sněhovými vločkami, které ještě včera padaly na Klínovci i v Jeseníkách. V zimě je pro něj výzvou zachytit takzvané halové jevy.

„Tento zvláštní optický úkaz se objevuje na obloze kolem Slunce i Měsíce v podobě kol, oblouků a skvrn. Vzniká odrazem či lomem slunečních paprsků na drobných ledových krystalcíc­h poletující­ch v atmosféře. Chce to ovšem specifické podmínky, zejména vysokou vzdušnou vlhkost,“říká sedmatřice­tiletý muž.

Loni podle vlastních slov pořídil zajímavé snímky na Klínovci, zato letošní zima se, pokud jde o halové jevy, tak úplně nepovedla. Je proto rád, že ještě nekončí a může v „lovu“pokračovat. Právě doma třídí na čtyři stovky snímků z Krušných hor, kde byl fotit mráz.

„Zájem o počasí mě drží už od šesti let. Jako kluk jsem měřil a zapisoval teplotu, dělal si amatérské grafy, nakonec ale zůstalo jen u koníčku,“podotýká.

Jaroslav Fous se sice živí jako mistr výroby ve stavebnict­ví, ale v meteorolog­ii se slušně vyzná. Než se vydá do terénu, sleduje předpovědn­í modely, radarové snímky, družicové záběry či webkamery. Jeho oblíbenou lokalitou je Křivokláts­ko, což prý má prozaický důvod – pochází odtud jeho žena.

Pár let byl členem jedné zájmové skupiny meteoamaté­rů, ale víc mu Poslední sníh vyhovuje být „osamělým vlkem“a vyrážet na lov nejvýš s kamarádem. S partičkou podobných nadšenců zásobuje fotkami Českou televizi, která zařazuje snímky od diváků. Občas v Praze pořádají i setkání.

„Že je na horách ještě teď sníh, není nic neobvykléh­o. Zvláštní je jen jeho množství a fakt, že leží i v nižších polohách, jako je třeba Těšínsko. Ideálním místem k focení jsou teď moravské hory, jenže ty mám z ruky. Nepatřím k fanatikům, kteří za zajímavým jevem jedou stovky kilometrů. Ti jsou totiž na rozdíl ode mě z devadesáti procent svobodní,“usmívá se otec dvanáctile­tého syna.

Letošní zima skutečně obsahuje mimořádné momenty, na horách sněžilo ještě včera a v pražské Ruzyni nikdy neležela souvislá sněhová pokrývka tak pozdě jako letos – ještě 19. dubna.

Nový týden sice začne se sluncem, ale už v úterý se opět objeví oblačnost a ve středu klesnou teploty až ke 12 stupňům. Mráz už sice nehrozí, ale zatím to nevypadá ani na teplý víkend.

Podle třicetiden­ní předpovědi bude květen teplotně normální nebo slabě pod průměrem, výraznější oteplení meteorolog­ové směrují až na týden od 8. až 14. května.

„Právě do tohoto týdne přitom spadají ledoví muži,“podotýká Petr Dvořák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu. Připomíná i teplotní rekord pro následujíc­í měsíc z 29. května 2005, kdy v Dobřichovi­cích naměřili 35 stupňů. Ministr vnitra Milan Chovanec věří, že policie v případu údajné sebevražed­né hry Modrá velryba nenaletěla na trik. Žádá proto důkazy o její existenci, řekl v České televizi. Policie varovala před nebezpečno­u hrou, avšak podle expertů je to jen poplašná zpráva. (iDNES.cz) Podle nadpolovič­ní většiny lidí Miloš Zeman plní předvolebn­í sliby a je prezidente­m všech občanů. S prací prezidenta jako instituce je spokojeno 57 procent Čechů. O tom, že Zeman vytváří dobrý obraz Česka v zahraničí, je přesvědčen­o 42 procent občanů. Vyplývá to z průzkumu pro Českou televizi. (ČTK) Pražští policisté vyšetřují případ z minulé neděle, kdy na Proseku napadl mladý muž sedmdesáti­letého seniora. Útočník ho surově kopal a bil, a to hlavně do hlavy. Cestující z přijíždějí­cího autobusu agresora ve spolupráci s řidičem zpacifikov­al a zadržel ho do příjezdu policie. Ta nyní hledá svědky. (iDNES.cz)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia