Dnes Prague Edition

„Nebyl to domácí porod“

Rekonstruk­ce tragické události, která znovu rozvířila debaty o domácích porodech

-

Tragický porod doma vzbudil mnoho emocí. Jihomoravs­ká záchranná služba totiž tvrdí, že šlo o plánovaný domácí porod. A že pro to má důkazy. Rodina z Blanenska to ale odmítá s tím, že šlo o překotný porod a že neměli šanci dojet do porodnice. Redaktorka MF DNES mluvila s několika lidmi blízkými rodině, kteří si ale přejí zůstat v anonymitě. Přinášíme rekonstruk­ci tragické události, jak ji popsali.

Až do čtvrtečníh­o rána nebyly žádné indicie, že by mělo jít o rychlý, překotný porod. Žena docházela na pravidelné prohlídky do nemocnice a sledovala ji i zkušená soukromá porodní asistentka. Tu také rodina zavolala, když znenadání nastaly silné kontrakce.

„Řekla jsem jim, aby okamžitě volali záchranku a vyrazila za nimi,“popsala porodní asistentka. Redakce MF DNES její jméno zná, přála si však zůstat kvůli obavě z výhrůžek v anonymitě.

Porod ale probíhal nečekaně rychle, takže se ukázalo, že rodina nezvládne dojet do porodnice, kterou si zvolili a která je asi tři čtvrtě hodiny cesty. Za stejnou dobu bylo miminko na světě.

Celý čas měli rodiče na telefonu dispečera záchranné služby i svoji porodní asistentku, kteří jim radili, co mají dělat.

Redaktorka MF DNES oslovila také rodinu, ta se ale odmítla vyjádřit s tím, že si nepřeje komunikova­t s médii. I kvůli tomu, že událost vyšetřuje policie.

Podle zdrojů blízkých rodině miminko po rychlém porodu dýchalo a bilo mu srdce, rodiče podle pokynů dispečinku provedli první ošetření. Sanitky dorazily asi deset minut po zavolání, později ještě také speciální vůz s inkubátore­m a lékařem-neonatolog­em z Brna. To už bylo miminko na světě.

„Dorazila jsem asi dvacet minut po porodu, to už tam byli záchranáři. Dřív jsem to z Brna nestihla,“popsala porodní asistentka.

V prvních minutách nic nevypadalo dramaticky. Záchranáři řešili s otcem, jak se bude dítě jmenovat a zda pojede rodina na ošetření do porodnice. Nakonec se domluvili na tom, že přesun nechají na později. Že pokud je dítě zdravé, není potřeba jej hned transporto­vat do Vyjádření Záchranka: Rodit doma plánovali domácí porod. o překotný, jsme poskytli maximální péči, zdravotní dokumentac­i, kterou jsme předali policii nemocnice. To už ale dorazila porodní asistentka, která při kontrole dítěte upozornila lékaře, že se jí novorozene­c nezdá a že je nutné jej resuscitov­at. Lékaři dítě okamžitě začali zachraňova­t. Bohužel se jej nepodařilo ani po dvou hodinách oživit.

Mezitím žena začala masivně krvácet, druhá sanitka ji proto odvezla do nejbližší nemocnice v Boskovicíc­h. Její stav se ale podařilo velmi rychle zlepšit, je už mimo nebezpečí a o víkendu ji lékaři propustili do domácí péče.

Protože musí lékaři jakékoliv úmrtí nezletiléh­o dítěte hlásit policii, dorazili policisté vzápětí. Prohledali a nafotili dům a odvezli k výslechu otce rodiny se starším dítětem a porodní asistentku. Ještě ten den vypovídali také záchranáři.

Zdroje blízké rodině líčí, že se policisté chovali korektně a snažili se výslech urychlit i proto, že muž žádal, aby mohl jet za ženou do nemocnice. Ta totiž celé odpoledne netušila, že dítě nepřežilo a z nemocnice psala manželovi zoufalé esemesky, v nichž se ho ptala, co je s dítětem. Ten jí ale nechtěl smutnou informaci sdělit jen přes telefon. Nakonec za ní dorazil až navečer. To už ale všechny hlavní zpravodajs­ké weby psaly o tragickém domácím porodu malé vesnici v Moravském krasu, který novinářům potvrdili policisté i záchranáři. Ti také hned v prvním prohlášení konstatova­li, že tento tragický případ by měl být důrazným varováním i pro alternativ­ní matky či rodině. „Je to další důkaz toho, že domácí porody mohou dopadnout velmi tragicky, a pokud se vyskytnou komplikace, je prakticky nemožné je doma zvládnout,“uvedla mluvčí záchranky Hedvika Kropáčková. Podle zdrojů blízkých rodině byl právě způsob komentován­í události záchrankou důvodem, proč rodiče zvažují právní kroky. Vyjadřován­í záchranky považují totiž údajně za pomluvu. v

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia