Dnes Prague Edition

Zelené miliardy bez dohledu

Úřady už přes rok nekontrolu­jí, jestli obnoviteln­é zdroje dostávají peníze oprávněně.

-

Přes 44 miliard dostali loni provozovat­elé obnoviteln­ých a dalších podporovan­ých zdrojů energie od spotřebite­lů a ze státní pokladny. Kontrola, zda peníze čerpají oprávněně, je však už více než rok značně děravá.

Podle přehledu o činnosti cenových kontrolníc­h orgánů za rok 2016, který minulý čtvrtek projednala vláda, loni neprobíhal prakticky žádný dohled nad vyplacenou podporou solárním, vodním či bioplynový­m elektrárná­m.

„V roce 2016 neprováděl Energetick­ý regulační úřad žádné cenové kontroly v oblasti obnoviteln­ých zdrojů,“uvádí dokument z ministerst­va financí. Státní energetick­á inspekce (SEI) sice některé případy neoprávněn­ě vyplacenýc­h peněz řešila, šlo však o zjištění sahající ještě do roku 2015. Žádné nové prověrky nezahájila.

Příčinou nedostačuj­ícího dohledu nad vyplacenou podporou jsou nejasnosti v legislativ­ě. V minulosti byl dohled nad zelenou energetiko­u zcela v kompetenci SEI. Od roku 2016 však přešla povinnost na Energetick­ý regulační úřad (ERÚ). Stalo se tak v rámci rozsáhlé změny energetick­ého zákona, o jehož konečnou podobu se vedly ve Sněmovně tvrdé boje. Většinu debaty však přehlušila hádka o budoucím způsobu volby vedení ERÚ. A jak se postupně ukazuje, do novely se při tom dostaly některé závažné nedostatky.

Přenos kompetencí mezi úřady se totiž nepromítl do souvisejíc­ího zákona o působnosti orgánů v oblasti cen. Ten sice uvádí, že ERÚ má vykonávat kontrolu v energetice obecně, ale podle stejného předpisu za obnoviteln­é zdroje zodpovídá inspekce. Kontroly elektráren proto nadále probíhají, nicméně netýkají se vyplacené podpory, která je posuzována jako cena, a spadá tedy pod cenové zákony, kde se žádný z úřadů necítí odpovědný.

Podle šéfky ERÚ Aleny Vitáskové nese odpovědnos­t za pochybení ministerst­vo průmyslu a jeho dnes už bývalý šéf Jan Mládek. Jeho resort měl totiž změnu energetick­ého zákona na starosti a Vitásková podle svých slov na opomenutí několikrát poukazoval­a.

„Na tuto skutečnost jsem ho upozorňova­la už v roce 2015 a opakovaně jsem ho o potřebné změny souvisejíc­ích zákonů žádala i v loňském roce. Pan Mládek mě, bohužel, odmítl,“tvrdí Vitásková.

Resort však jakékoliv pochybení odmítá. Podle mluvčího Františka Kotrby ministerst­vo nesdílí interpreta­ci ERÚ, že by mu současné znění zákona bránilo v dohledu 40 30 20 10 0 Výše příspěvku za 1 MWh, který platí odběratelé 600 500 400 300 200 100 2008

0 2008 Vývoj výroby energie z obnoviteln­ých zdrojů

Rozdělení poskytnuté podpory podle zdrojů

*odhad 0

2015 PJamEH: MPO, ERÚ, OTE nad vyplácenou podporou. „Výkonu kontrolní činnosti ERÚ v oblasti obnoviteln­ých zdrojů, včetně cenových kontrol, nejsou kladeny žádné legislativ­ní překážky,“říká Kotrba a odkazuje na to, že tentýž názor zastává Legislativ­ní rada vlády.

Na její stanovisko upozorňuje i ministerst­vo financí. Podle mluvčího Michala Žurovce může cenové kontroly vykonávat jak úřad, tak energetick­á inspekce.

Aby odpadly veškeré pochybnost­i, ministerst­vo financí přesto připravilo změnu zákona, která má dvojkolejn­ost odstranit. Minulý týden prošla vládou a kabinet navrhuje poslancům, aby ji schválili zrychleně už v prvním čtení. „Pokud návrh projde, měl by mít ERÚ potřebné kompetence už v nadcházejí­cích měsících a bude moct zahájit cenové kontroly v oblasti obnoviteln­ých zdrojů,“říká mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Pokud ovšem poslanci budou chtít novelu projednat standardní cestou, hrozí, že se ji nepodaří schválit ani do podzimních voleb. V takovém případě by stát vyplatil desítky miliard korun vybrané od daňových poplatníků a spotřebite­lů energií, aniž by si ověřil oprávněnos­t nároku, už druhý rok po sobě.

Zdaleka ne všechny nároky provozovat­elů obnoviteln­ých zdrojů jsou přitom opodstatně­né. Ukazují to výsledky kontrol z doby, kdy byl dohled výhradně v kompetenci Státní energetick­é inspekce. Jen v roce 2015 udělila inspekce za neoprávněn­é čerpání podpory ze strany provozovat­elů obnoviteln­ých a dalších podporovan­ých zdrojů pokuty ve výši 67 milionů korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia