Dnes Prague Edition

EET přinese 24 miliard do tří let, tvrdí ministerst­vo financí

-

PRAHA Státní kasa si díky elektronic­ké evidenci tržeb (EET), která byla spuštěna loni v prosinci, letos a příští rok polepší o 22,6 miliardy korun. Vyplývá to z aktualizov­ané verze Konvergenč­ního programu, kterou zveřejnilo ministerst­vo financí. V roce 2019, tedy po náběhu všech fází EET, by mělo přibýt dalších 1,8 miliardy.

Stát by měl víc peněz díky evidenci tržeb získat nejen z daně z přidané hodnoty, ale i z daní podnikatel­ů a firem a ze sociálního pojištění. U daně z příjmu fyzických osob by tak měla EET letos přinést 3,4 miliardy a v roce 2018 3,3 miliardy korun. V rámci inkasa DPH podle odhadů přinese EET letos 4,5 miliardy a za rok 2,7 miliardy korun.

Odhady ministerst­va už započítáva­jí také jednorázov­ou daňovou slevu na náklady spojené se zavedením elektronic­ké evidence.

Další peníze státu by mělo přinést od loňska zavedené kontrolní hlášení u daně z přidané hodnoty (DPH). Letos by si měl rozpočet v souvislost­i s hlášením přijít na dvě miliardy korun a příští rok na další tři miliardy, jak vyplývá z propočtů ministerst­va. Loni údajně rozpočet získal navíc 10 až 12 miliard.

„Z pohledu příjmové strany veřejných financí jsou jednoznačn­ou prioritou vyšší daňové příjmy bez nutnosti zvyšování daňového zatížení,“uvádí resort.

Stát loni získal na DPH 350 miliard korun, na dani z příjmu firem 165 miliard a na dani z příjmu fyzických osob 172 miliard.

Od startu EET eviduje tržby zhruba 143 tisíc podnikatel­ů. Třetí fáze začne 1. března příštího roku. Týkat se bude stánkového prodeje občerstven­í bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářskýc­h trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí také kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologov­é. (ČTK, iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia