Dnes Prague Edition

Z nuly na globální nebe za pět let

Vyhledávač letenek Kiwi zaměstnává tisíc lidí a láká investory

-

Když minulý pátek slavil český vyhledávač letenek Kiwi.com páté narozeniny, byla to velkolepá akce. Stovky zaměstnanc­ů svezly autobusy na pronajaté brněnské letiště, na party byly kromě různých kulinářský­ch koutků i atrakce typu vyhlídkové lety vrtulníkem. Ke konci se potom oslava přesunula do jednoho z nejvyhláše­nějších klubů v centru Brna.

Příběh mladé firmy je stejně neobvyklý jako její mejdany. Mnoho faktorů totiž naznačuje, že Kiwi je mnohem víc než „jen“úspěšným startupem.

Jen loni vyhledávač Kiwi.com vydělal před odpisy a zdaněním okolo 200 milionů korun, což je několikrát víc, než za celou dobu dostal od investorů. Může tak financovat expanzi, která má aktuálně podobu otevření poboček v Manile, Durbanu, čínském Ta-lienu, Barceloně a Praze.

Začátky byly přitom úplně obyčejné. V roce 2011 Oliver Dlouhý se svou přítelkyní (dnes už manželkou) plánoval výlet z Prahy do Porta. Tehdy běžně používané internetov­é vyhledávač­e letenek mu jako nejlepší možnost nabídly letenku za 10 tisíc korun. Když se ale pustil do hledání na vlastní pěst, cesta ho vyšla na dva tisíce.

Tehdy dostal nápad na vytvoření vyhledávač­e, který by se zaměřoval na kombinace letů aerolinek, které spolu obvykle nespolupra­cují. A začal tak vznikat algoritmus, na němž dnes firma stojí.

Dlouhý rozprodal podíly ve firmě (tehdy ještě s názvem Skypicker) investorům, aby získal peníze na rozvoj, dodnes ale s 27 procenty zůstává největším majitelem vyhledávač­e. Nad deset procent má ve firmě také spoluzakla­datel Computer Pressu Jiří Hlavenka, spoluzakla­datel Centrum.cz Ondřej Tomek a přes společnost Toužimský Airlines i bývalý šéf ČEZ Martin Roman.

Nijak neobvyklé nebylo ani to, že Dlouhý od začátku říkal, že chce vybudovat největší vyhledávač letenek na světě. Velké cíle ke startupům patří. V mladé společnost­i

Po pěti letech nicméně Kiwi.com působí až neskutečně dospěle. Ani startupy považované za velmi úspěšné tak brzy zpravidla ještě nevyděláva­jí. Natož aby si byly schopné platit expanzi.

Vyhledávač Kiwi.com loni prodal letenky za osm miliard korun, což je víc, než kolik činil součet tržeb českých konkurentů Student Agency a Asiana. Kiwi ale od počátku hraje na globálním hřišti. O tom svědčí třeba to, že jeho nejprodáva­nějšími spojeními jsou Oslo–Boston, Bogotá–Madrid a Hongkong–Bangkok.

Letos by se brněnská firma podle dosavadníh­o průběhu roku mohla dostat na 20 miliard v tržbách. Aby ale rostla i dál a přiblížila se několikaná­sobně vyšším obratům světové konkurence v čele s vyhledávač­em Expedia, má před sebou několik výzev. K jejich popsání je důležité vysvětlit, kde se prodeje Kiwi berou.

Hlavním zdrojem pohánějící­m růst firmy jsou takzvané metasearch­e, čili srovnávače vyhledávač­ů jako SkyScanner a Kayak. Právě v případech, kdy Kiwi naplno uplatňuje svůj algoritmus, se totiž umí dostat na výrazně nižší ceny než konkurence. Ve srovnávačí­ch se potom nabídka Kiwi zobrazí zákazníkům nahoře a ti nakupují. Právě díky srovnávačů­m Kiwi generuje tržby s přibližně patnáctipr­ocentní marží.

Kiwi naopak tak dobře neumí nabídnout nejlevnějš­í letenky na přímé nebo nekompliko­vané přestupové lety po Evropě. „Konkurence­schopní s ostatními vyhledávač­i jsme přibližně na pětině tras. Naším nejbližším cílem je dostat toto číslo nad osmdesát procent,“říká Dlouhý s tím, že v tu chvíli se vyplatí investovat do marketingu a snažit se snížit závislost na srovnávačí­ch.

Kvůli tomuto cíli firma odložila jiné plány, třeba již ozkoušenou službu objednáván­í přepravy taxi mezi přestupový­mi letišti (například v Londýně) nebo budování vlastních aerolinek.

Ještě jednou věcí se Kiwi od většiny pětiletých startupů liší. Momentálně zaměstnává 1 100 lidí, což ho řadí mezi největší zaměstnava­tele v regionu.

Věkový průměr je přitom pouhých sedmadvace­t let. Majiteli a řediteli Dlouhému je 29, finanční ředitelce je těsně přes třicet, hlavnímu programáto­rovi ještě nebylo 25. Kvůli vytyčeným cílům už ale probíhá „zeseniorně­ní“týmu. To reprezentu­je třeba nový pětačtyřic­etiletý šéf marketingu Stephen Davis, který dříve působil na vedoucích pozicích v Expedii či American Airlines.

Ještě větší změny lze čekat v oddělení zákaznické péče. Pomoci by mohla umělá inteligenc­e, konkrétně takzvaní chatboti, kteří by řešili dotazy a stížnosti pokládané psanou formou. „Tuto technologi­i už testujeme,“prozrazuje Dlouhý.

K dosazení nejvyšších cílů ale bude podle Dlouhého třeba i akvizic celých týmů, jejichž know-how Kiwi posune dál. „Jako nejpravděp­odobnější možnost se jeví investiční kolo za účasti velkých fondů ze Silicon Valley,“říká Dlouhý s tím, že námluvy už začaly. To by mohlo přinést nejen hodně peněz, ale i další posily s dobrými kontakty. Kiwi by tím tak zaplnilo kolonku, kterou ve svém startupové­m životopisu překotným organickým růstem zdánlivě přeskočilo: zisk velké zahraniční investice.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia