Dnes Prague Edition

Stát omezí kamionům předjížděn­í

-

PRAHA Ministerst­vo dopravy testuje změnu podmínek provozu na dálnici D1 pro řidiče nákladních aut. Ještě dva kilometry po ukončení uzavírky by nesměli na vybraném úseku předjíždět. Pokud se opatření osvědčí, zákaz bude platit i na dalších místech.

Centrum dopravního výzkumu začalo chování řidičů zkoumat minulý týden na dálnici D1 mezi Velkou Bíteší a Devíti kříži. Hodnota zakázky je 290 tisíc korun. „Analýza bude sloužit jako podklad pro zavedení zákazu předjížděn­í nákladních vozidel nad 3,5 tuny na dálnicích v úseku za uzavírkou,“uvedlo ministerst­vo ve smlouvě.

Cílem analýzy je podle mluvčího resortu Tomáše Neřolda zjistit, kolik řidičů osobních a nákladních aut bezprostře­dně po skončení uzavírky předjíždí, když dohánějí čas ztracený kvůli omezení rychlosti na 80 kilometrů v hodině.

„Chceme předejít případům agresivní jízdy za uzavírkou, kterou řidiči reagují na to, že jim v jízdě brání pomalu jedoucí vozidlo nebo nákladní auto, jehož řidič se rozhodl pro předjížděn­í dalšího nákladního vozidla,“vysvětlil Neřold.

Řešením nemá být plošné pravidlo, ale možný zákaz předjížděn­í nákladních aut těsně za dopravní uzavírkou v délce jednoho až dvou kilometrů. „To by mohlo umožnit plynulejší rozjezd dopravního proudu po uzavírce,“dodal Neřold.

Centrum dopravního výzkumu bude měřit rychlost radary a kamerami dvakrát po dobu tří týdnů. Nyní měří bez značky zakazující předjížděn­í, poté bude měřit s ní.

Podle Romana Budského z Týmu silniční bezpečnost­i nemusí být takové opatření od věci především v místech, kde je delší úsek s dopravním omezením a současně intenzivně­jší doprava. „Bezprostře­dně po projetí inkriminov­aného úseku se může stávat, že netrpěliví řidiči kamionů začnou předjíždět své o chlup pomalejší kolegy. To ovšem nějakou dobu trvá. Za předjížděj­ícími náklaďáky se pak hromadí další vozidla,“upozornil Budský.

Zákaz by podle něj umožnil rychlejší rozjezd a snížil riziko vzniku zbytečných zácp. „Ideální by bylo osazovat zákazy předjížděn­í v podobě proměnných dopravních značek. Bude tak možné zákazovou značku aktivovat jen v době, kdy je to skutečně potřebné. Naopak v nočních hodinách by bylo zbytečné nákladním vozidlům předjížděn­í zakazovat,“míní Budský.

Řidiče na D1 čeká letos velký počet uzavírek. Jedno výrazné omezení proběhlo o tomto víkendu, kdy byl provoz na D1 kvůli demolici tří mostů zastaven a řidiči museli jet po objízdných trasách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia