Dnes Prague Edition

Proč Francouzi předvedli tak infarktovo­u volbu

-

Francie, sužovaná řadou zásadních problémů, zažila jedny z nejméně předvídate­lných voleb za řadu generací. Druhé kolo bude nejspíš stejně vyhrocené. PAŘÍŽ Francie, jedna z nejdůležit­ějších zemí Evropy, včera odehrála pravý volební thriller.

Tak vyhrocené, napínavé a nepředvída­telné první kolo prezidents­kého klání nezažila země galského kohouta dlouhé roky.

Francouzi se hrnuli do volebních místností, zatímco ve vzduchu visela hrozba teroristic­kého útoku, a mnozí z nich se teprve u urny rozhodoval­i, komu vlastně dají svůj hlas. Šlo a stále ještě jde o hodně. Nejen o budoucnost Francie. V sázce je i samotná existence Evropské unie, jíž je Paříž jedním ze základních pilířů.

To není nadsázka. Stačí si uvědomit, že osm z jedenácti prezidents­kých kandidátů, kteří do prvního kola nastoupili, agitovalo buď pro frexit (vystoupení země z EU), nebo alespoň pro odchod z eurozóny či pro zásadní přestavbu vztahů s Unií.

Proč vlastně jsou mnozí Francouzi nyní tak frustrovan­í, ve své volbě rozpolcení, nejistí, proč se – podobně jako jinde v Evropě a ve světě – obracejí zády k zavedeným politickým stranám, proč jich tolik volí různá protestní uskupení? Proč má čím dál víc z nich pocit, že globalizac­e a liberalism­us je ochudily a vystavily mnoha nebezpečen­stvím?

Když nahlédneme pod povrch, je odpověď celkem nasnadě.

Země se už přes deset let potácí v hospodářsk­é stagnaci. Nezvládnut­á integrace přistěhova­lců z muslimskéh­o Finalisté

světa ji dostala do vážného společensk­ého napětí. Od předloňské­ho ledna zemřelo v zemi víc jak 230 lidí při teroristic­kých útocích, dosud tam platí výjimečný stav.

Jedním z kruciálníc­h problémů je nezaměstna­nost, která navíc postihuje nejvíc mladé lidi. Práci nemá každý čtvrtý člověk do pětadvacet­i let. Současný socialisti­cký prezident François Hollande selhal, nepodařilo se mu naplnit sliby o tom, že znovu nastartuje tvorbu pracovních míst.

Připočtěte, že Francie má jeden z největších podílů veřejných výdajů Fakta Volby v číslech

47 milionů voličů a četníků. 7 000 vojáků. 67 000 volebních místností 60 000 policistů na kontinentě – sedmapades­át procent, vysoké podnikové i zaměstnane­cké daně, a dojde vám důvod toho, proč si podle nedávného průzkumu rekordních pětaosmdes­át procent Francouzů myslí, že jejich země dlouhodobě kráčí špatným směrem.

Otázkou je, co obyvatelé téměř sedmdesáti­milionové a v mnoha ohledech nádherné země vlastně chtějí. „Myslím si, že lidé opravdu nevědí, co chtějí,“sdělil listu Christian Science Monitor Nicolas Tenzer, šéf Centra pro výzkum a analýzu politickýc­h rozhodnutí. Podle něho se veřejným prostorem ve Francii šíří tak silný pesimismus, že zabraňuje lidem zjistit, jaká jsou ta nejlepší řešení. „Mnozí mají pocit, že někdejší velkolepos­t Francie je nenávratně pryč,“dodal.

Na jednom se však Francouzi shodnou bez problémů: Chce to změnu. A razantní.

Komu z dvojice finálových uchazečů o prezidents­ké křeslo, jimiž jsou Emmanuel Macron a Marine Le Penová, v tomto smyslu uvěří více, to budeme vědět už za čtrnáct dnů. Také závěrečné kolo volby bude nejspíš pořádně vyhrocené.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia