Dnes Prague Edition

V USA mají kostel zasvěcený marihuaně

-

Mezinárodn­í konopná církev otevřela v Denveru první kostel zasvěcený marihuaně. Nejde o náhodu. Colorado totiž patří mezi americké státy, které rekreační kouření marihuany legalizova­ly. DENVER Ačkoli v USA existuje více církví soustředěn­ých na konopí a myšlenka to není tak nová, slavnostní otevření kostela v Denveru vzbudilo vlnu zájmu. Úplně první den, kdy se kostel otevřel veřejnosti, byl čtvrtek 20. dubna, píše americký deník The New York Times.

Datum 20. 4., nebo lépe 4/20, není náhodné. 420 je totiž univerzáln­ím symbolem, kterému rozumí každý americký fanoušek konopí. Pro vášnivé konzumenty trávy je to skoro posvátný symbol. Není proto náhodou, že se cedule označující 420. míli na mezistátní silnici číslo 70 v Denveru neustále „ztrácela“a radnice musela umístit na stejné místo ceduli s číslem 419.99.

Jakkoli úsměvná se může tato historka zdát, právě 20. duben je pro rekreační uživatele konopí velkým dnem. A to i přes to, že panují otázky, jak se k onomu „posvátnému“číslu vlastně došlo. Jedna z legend se váže k roku 1971, kde skupina kalifornsk­ých středoškol­áků použila kód „4:20 Louis“při hledání ztraceného pole konopí. Sejít se měli v 4:20 u školy před sochou Louise Pasteura. Konopná církev se po původu posvátného čísla nepídí: „Je to číslo, které všichni vzali za své. Takže jsme ho přijali také,“uvedl představit­el církve Steve Barke.

Otevření kostela přilákalo několik stovek lidí, kteří si přišli prohlédnou­t jeho pestrobare­vný interiér. „Je to mistrovské dílo. A myslím, že Denver může být rád, že ho má,“liboval si zakladatel církve Lee Molloy. Během dne otevřených dveří bylo uvnitř zakázáno kouřit.

Jointa si mohli zapálit pouze vybraní hosté slavnostní­ho obřadu přesně dvacet minut po čtvrté hodině odpolední.

Ačkoli se otevření kostela podařilo a počet oveček díky mediálnímu zájmu vzrostl z 50 na 200, církev od počátku čelí právním problémům. Demokratic­ký politik Dan Pabon se snažil v coloradské­m parlamentu prosadit zákaz konzumace konopí v kostelech. „Myslím si, že to porušuje jak zásady náboženské­ho vyznání po celém světě, tak úmysl voličů povolit legalizaci marihuany v Coloradu,“řekl.

Berke to odmítá. „Budujeme komunitu dobrovolní­ků, jejichž společným jmenovatel­em je, že užívají konopí, aby pozitivně ovlivnili své životy. Také ho využívají ke spirituáln­ím účelům,“hájí se. Kostel se podle něj navíc nedrží žádného tradičního náboženské­ho dogmatu. Proti restrikcím byl i jiný demokrat, Joe Salazar: „Rozhodně nesouhlasí­m s tím, aby stát reguloval, co kdo bude vyznávat.“

Na zákaz kouření marihuany v kostelech nakonec nedošlo. Dan Pabon doufá, že se mu ho podaří prosadit v příštím týdnu. Mezinárodn­í církev konopí v Denveru se tak zatím může radovat z dočasné výhry a její kostel zůstává otevřený.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia