Dnes Prague Edition

Protiimigr­anstká AfD jde do voleb s novými lídry

-

KOLÍN Protiimigr­antskou stranu Alternativ­a pro Německo (AfD) povede do zářijových spolkových voleb dvojice lídrů. Pro místopředs­edu strany Alexandera Gaulanda a čelnou kandidátku zemské organizace AfD v Bádensko-Württember­sku Alici Weidelovou se v tajné volbě vyslovilo 67,7 procenta delegátů víkendovéh­o sjezdu AfD v Kolíně.

Ti v bouřlivé atmosféře rozporů a protestníc­h demonstrac­í v okolí místa konání sjezdu přijali také předvolebn­í program. Strana v něm zakotvila záměr skoncovat s „neřízenou masovou imigrací do naší země a našich sociálních systémů“.

Stabilizac­e sociálních systémů je možná jen za podmínky, že „své omezené prostředky nebudeme dávat do nezodpověd­né přistěhova­lecké politiky“, zdůraznila AfD v programu, přijatém po sporech a ostrých debatách.

Podle názoru AfD by mělo Německo opustit eurozónu. Strana proto hodlá prosazovat, aby bylo co nejdříve přijato opatření pro znovuzaved­ení národní měny – německé marky. Velký prostor věnovali delegáti i rodinné politice: strana považuje za žádoucí opatření ke zvýšení porodnosti a chce výrazněji podporovat rodiny.

Schválení špičkových kandidátů do zářijových spolkových voleb se stalo klíčovým bodem programu kongresu poté, co předsedkyn­ě AfD Frauke Petryová překvapivě oznámila, že nechce jít do voleb jako hlavní kandidátka své strany a volebním lídrem se odmítl stát i spolupředs­eda AfD Jörg Meuthen.

Weidelová v projevu po svém zvolení zdůraznila, že o volebních lídrech se v poslední době vedlo hodně sporů. „Jednou tomu ale musí být konec,“řekla a apelovala na to, že AfD teď musí vstoupit do předvolebn­ího boje sjednoceně.

Zatímco první den sjezdu AfD provázely početné protestní demonstrac­e, včerejší situace byla podle mluvčího kolínské policie už klidná.

Podpora strany v poslední době spíše klesala a podle průzkumů se pohybuje kolem osmi až deseti procent. Volební preference se této straně snižují s poklesem náporu uprchlíků, ale ve volbách 24. září má velkou šanci dostat se poprvé do Spolkového sněmu. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia