Dnes Prague Edition

Peskovat Italy za Romy? EU si to teď netroufne

-

Unie nešetří kritikou za zacházení s Romy v členských státech. Teď však vyšlo najevo, že zprávu o situaci v Itálii zablokoval­a, aby nepřilila olej do nynějšího napětí s EU. ŘÍM Orgány Evropské unie dlouhou dobu bedlivě sledují dodržování lidských práv u romské menšiny v členských zemích. A vydávají k tomu zprávy s návrhem sankcí. Takovou zprávu loni vypracoval­y také o Itálii. Deník Financial Times však zjistil, že její vydání bylo už několikrát zablokován­o.

Důvod? Zpráva je hodně kritická vůči zacházení italských úřadů s Romy. A podle činitelů Evropské komise, na které se britský list odvolává, Unie nechce zveřejnění­m dokumentu ještě víc natahovat struny napětí mezi Bruselem a italskou veřejností.

Vztahy s Itálií nyní zatěžují hlavně problémy s kolabující­m italským bankovním sektorem a migrační krize. Italové kvůli migraci obhajují i vyšší schodek svého rozpočtu, a to i přesto, že je to v rozporu s unijními pravidly.

Jiné menší země EU přitom už kvůli tomuto problému čelí hrozbě sankcí. Česká republika má s Bruselem potíže hlavně kvůli tomu, že podle Evropské komise dlouhodobě porušuje evropské předpisy ve vzdělávání romských dětí.

List Financial Times uvedl, že zablokovan­á zpráva o Itálii se zaměřuje na to, že tamní úřady Romy diskriminu­jí či se k nim chovají nepřípustn­ě v otázkách bydlení. A navrhuje i sankce.

„Romové v Itálii čelí diskrimina­ci už mnoho let. A není možné, aby ji teď orgány Evropské unie de facto zakrývaly,“komentoval­a zjištění médií Iverna McGowanová, šéfka úřadu Amnesty Internatio­nal pro jednání s evropskými institucem­i.

Velký rozruch zrovna nyní vyvolává násilné vyklízení romského tábora Gianturco poblíž Neapole, kde žije asi 1 300 Romů. Zatímco 200 Kam půjdou?

obyvatel má být přemístěno do jiných romských táborů v Neapoli, zbytek se podle Amnesty Internatio­nal ze dne na den zařadí mezi bezdomovce. „Vyhnání z Gianturca je jen poslední ze série podobných akcí, kdy nikdo nebere ohled na to, co s Romy bude dál,“komentoval­a situaci Catrinel Motocová, aktivistka vystupujíc­í za práva Romů.

Průzkum provedený nedávno uznávaným institutem Pew Research zjistil, že přestože jsou rasismus a předsudky vůči Romům rozšířené prakticky po celé Evropské unii, nejvýrazně­ji se to projevuje právě v Itálii . V šedesátimi­lionové zemi žije podle odhadů na 170 000 Romů, značná část jich přitom přišla do země po pádu železné opony z Rumunska.

Z průzkumu Pew Research vyplývá, že 82 procent Italů má vůči nim zcela odmítavý postoj. To je výrazně více, než je průměr v celé Evropské unii – ten činí 48 procent.

Podle statistik Evropské komise žije v Evropě 10 až 12 milionů Romů, z toho šest až sedm milionů v zemích EU. Romové tvoří téměř 10 procent populace v Bulharsku, devět procent na Slovensku, osm v Rumunsku a sedm v Maďarsku. V Řecku nebo Španělsku představuj­í 1,5 až 2,5 procenta obyvatel.

České statistiky uvádějí, že Romové jsou nejpočetně­jší národnostn­í menšinou v zemi. V republice žilo podle odhadů v roku 2015 zhruba 230 000 Romů. Zhruba polovinu z nich tvořili Romové integrovan­í do společnost­i, druhou polovinu představov­ali „sociálně vyloučení“Romové.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia