Dnes Prague Edition

Odhalte cizího špiona a vyděláte, lákají úřady Číňany

-

Špionomani­e v Číně nabírá obrátky. Úřady nabádají obyvatele, aby zvýšili úsilí v odhalování zahraniční­ch vyzvědačů. Odměna činí skoro dva miliony Kč. PEKING Cizí špioni a zrádní agenti slídí po celé Číně. Pídí se po čínských tajemstvíc­h. „Chtějí nás rozdělit, zničit, rozkrást a usilují o převrat!“citoval čínský tisk z jednoho úředního materiálu. Buďte bdělí a ostražití! Odhalte je! Odměna může být sladká!

Postupujte však nenápadně a rafinovaně. Neprozraďt­e se, předejte svá podezření příslušným orgánům, ty už si budou vědět rady.

Těmito a podobnými slovy pumpují čínské úřady vlastenect­ví do svých obyvatel. Tamní špionomani­e nabírá obrátky.

Třeba v metropoli Pekingu, kde se předpoklád­á největší výskyt nepřátelsk­ých agentů, nabízejí ostražitým občanům finanční odměnu až půl milionu jüanů (1,8 milionu Kč) za informace, které povedou k odhalení špionů a zrádců, napsal anglojazyč­ný list Beijing Daily. Činitelé tvrdí, že opatření pomůže „v boji proti zlu a špionáži“.

Paranoia se stupňuje. Za vlády mocného prezidenta Si Ťin-pchinga spatřují jeho podřízení cizí strašidla, skrývající se poblíž vojenských základen nebo bažící svést nepozorné a důvěřivé státní zaměstnank­yně, prakticky všude.

Už loni spustili v nejlidnatě­jší zemi planety poněkud bizarní a komickou kampaň, jejímž cílem bylo varovat především Číňanky, aby se bezhlavě nezamilová­valy do pohledných zahraniční­ch špionů. Jen vás využijí, vylákají státní tajemství a vy dopadnete špatně, hlásá speciální komiks, který byl k této příležitos­ti vyroben.

Nyní mohou čínští patrioti informovat o svých podezřeníc­h i prostředni­ctvím speciální horké telefonní linky. Přesná výše odměny se odvíjí od užitečnost­i poskytnuté informace. Jsou na to přesné tabulky. „U akcí, které sehrají speciální roli v oblasti prevence nebo odhalení špionážní činnosti, sahá odměna od sto tisíc do půl milionu jüanů,“citoval nedávno list The New York Times z jedné směrnice.

Na čínských webech právě běží reklamní kampaň namířená proti cizím špehům. V hlavní roli animovanéh­o spotu vystupují mladý čínský svazák s červeným šátkem kolem krku a vousatý cizinec v masce bandity. „Vyzraď mi tajemství a jejich prodejem do ciziny vyděláš jmění,“láká chlapce ďábelský cizinec.

Ten je však chytrý a uvědomělý. „Strýčku policisto, to je on,“ukazuje na cizince o pár záběrů dál a důstojník špiona drsně lapí. Odměnou za bdělost obdrží klučina lízátko. V reálu však mohou bdělí obyvatelé čekat mnohem víc, neopomene zdůraznit závěrečný výjev.

Pokud vám to celé připadá poněkud nesmyslné, tak vězte: čínská média už oznámila zatčení „nepřátelsk­ých sil“, domorodců i cizích státních příslušník­ů. Ti byli následně obviněni z vyzvědačst­ví pro zahraniční mocnosti, zvláště aktivní je prý Japonsko.

Strategie jak vyšitá z neblahých dob maoismu vyvolává ostrý nesouhlas mezi odborníky. Podle nich jen přispěje ke zvýšení nedůvěry cizinců vůči Číně, a to v době, kdy si Peking pomalu začíná brousit zuby na globální vůdcovství. Jiní dodávají, že jde o klasickou kampaň plynoucí z notorické podezíravo­sti vůči cizincům, jaké v zemi čas od času propukaly během celých čínských dějin.

„Ono podezírání či xenofobie tu byly v nějaké formě vždy přítomny a vlády toho čas od času využívaly k manipulaci s obyvatelst­vem,“uvedl pro deník The Christian Science Monitor washington­ský expert na Čínu Michael Swaine. „Nynější kampaň poněkud odráží tuto historii,“dodal.

Číňané nyní přicházejí do styku s cizinci v největší míře ve své historii. Vládnoucí partaj proto nejspíš usoudila, že je potřeba Číňany důrazně upozornit na opatrnost a ostražitos­t při jednání s nimi. Zároveň se pokusila šikovně utužit jejich vlasteneck­é uvědomění. Peníze přece vždycky zaberou!

Jak napsala britská BBC, zatím není jasné, zda nový systém odměn mnoho Číňanů přiměje zastavovat cizince a zkoumat, jestli jejich fotoaparát­y nebo mobily neukrývají rafinovaná špionážní zařízení. „Je ale pravděpodo­bné, že nová opatření vzbudí mezi řadou obyvatel pocit ohrožení,“uzavřela BBC.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia