Dnes Prague Edition

Odložené a podezřelé tašky straší Pražany

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Policejním pyrotechni­kům v metropoli přibývá práce. Podezřelá zavazadla prověřoval­i v metru, na nádraží i jedné z budov na Andělu. PRAHA Ačkoliv policejní statistiky nahlašován­í podezřelýc­h zavazadel neevidují, pohledem na případy z poslední doby lze snadno dovodit, že k preventivn­ímu prověřován­í opomenutýc­h kufrů, batohů a tašek volají Pražané policii častěji.

„Na odložená nebo opuštěná zavazadla upozorňují zpravidla prostředni­ctvím tísňové linky 158. Existují samozřejmě i případy, kdy na odložené zavazadlo narazí policejní hlídka v rámci své činnosti,“uvádí mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Samotný nález podezřeléh­o zavazadla přitom dokáže zkomplikov­at třeba pražskou dopravu. Naposledy policie vyklidila kvůli dvěma odloženým batohům halu hlavního nádraží. O den dříve po dobu dvou hodin nejezdilo metro na lince A mezi stanicemi Dejvická a Petřiny. Na Andělu museli zase hasiči 3. dubna kvůli dvěma taškám evakuovat 160 lidí.

Počet nahlašovan­ých podezřelýc­h zavazadel se kvůli bezpečnost­ní situaci v Evropě v blízké době zřejmě snižovat nebude. Spíše naopak. Minulý týden totiž vláda schválila koncepci, podle které má být Česko více chráněno před terorismem. Pozornost chce ministerst­vo vnitra věnovat hlavně takzvaným měkkým cílům, tedy místům s vysokou koncentrac­í lidí, která nejsou trvale chráněna a jsou snadno dostupná. Jde třeba o obchodní, kulturní a sportovní centra, nemocnice, kluby, školy, turistické památky a dopravní prostředky. „Stát a společnost se musí připravova­t na potenciáln­í teroristic­ký útok,“píše se v materiálu.

Použití výbušniny je přitom zatím stále nejpravděp­odobnějším způsobem teroristic­kého útoku. A to i přesto, že nedávné události v Evropě ukazují, že útočníci volí jako zbraň také automobil.

Podle analýzy společnost­i Soft Targets Protection Institute zpracované pro ministerst­vo vnitra tvoří bombové útoky sedmapades­át procent všech teroristic­kých útoků spáchaných v Evropě od roku 1998.

„S ohledem na vývoj bezpečnost­ní situace v Evropě však veřejnost i policie přistupují v současnost­i k nálezům podezřelýc­h zavazadel velmi obezřetně,“potvrzuje policejní mluvčí Zoulová. Postup při zabezpečen­í nalezeného zavazadla se podle ní liší případ od případu a závisí například na místě nálezu, frekvenci osob nebo vzhledu zavazadla.

O konkrétním postupu pak rozhoduje přímo na místě policejní pyrotechni­k, který určí, zda je potřeba oblast evakuovat, nebo zda mají na místo dorazit také hasiči a záchranka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia