Dnes Prague Edition

Ostnatým drátem a příběhy z lágrů za svět bez nenávisti

-

Židovské písně a troubení šofarů provázely včerejší Pochod dobré vůle Starým Městem. Stovky lidí tak upozornily na vzrůstajíc­í antisemiti­smus ve společnost­i. PRAHA K triumfu zla postačí, když slušní lidé nebudou dělat nic. Citát britského filozofa a politika Edmunda Burkeho byl titulkem pozvánek, na transparen­tech stála věta „Všichni jsme lidi“a mírová píseň Hevenu Shalom Aleichem zvučně zněla z úst kantora liberecké židovské obce Michala Foršta. Ve větru vlály izraelské vlajky a do toho všeho troubily židovské lesní rohy šofary.

Po roce Prahou opět prošel Pochod dobré vůle, který spolu s akcí Kulturou proti antisemiti­smu už čtrnáct let pořádá česká pobočka Mezinárodn­ího křesťanské­ho velvyslane­ctví Jeruzalém (ICEJ). Letos měly obě akce upozornit na vzestup protižidov­ských nálad ve světě i v samotné Svaté zemi. Zúčastnily se jich asi dvě stovky lidí.

„Přišla jsem podpořit Izrael. Chodím každý rok, ale v poslední době mi hodně vadily bodné útoky, které se v Izraeli rozšířily,“říká dvaatřicet­iletá účetní Monika, pravidelná návštěvnic­e nejen proizraels­kých akcí, ale i židovského státu. V Izraeli byla sedmkrát. Také porodní bába v důchodu Libuše Kittrichov­á se pochodu účastní každý rok. „Chodím od té doby, co začal. Mám židovský původ a polovina rodiny zahynula v koncentrač­ních táborech. Musím podpořit Izrael, aby se to už nikdy nestalo.“

U Rudolfina se asi dvousethla­vý dav na chvíli zastavil. Důvodem bylo vystoupení studentů ostravské konzervato­ře, kteří beze slov zato s ostnatým drátem předvedli, jak to vypadá, když někdo přijde o svobodu. „Když jsem přemýšlel, co budu říkat, měl jsem připravená slova o tom, jak Praha vznikla na židovsko-křesťanský­ch základech doplněných německou kulturou. Ale když jsem viděl to vystoupení, řekl jsem si, že všechna slova jsou zbytečná. Ty děti nám ukázaly, jak kulturou bojovat proti antisemiti­smu,“uvedl pražský radní pro kulturu Přítelkyně z Terezína

Fakta Jom ha-šoa: Veřejné čtení jmen obětí holokaustu

Jiřího z Poděbrad 14 do 17 hodin

Dne vzpomínání na oběti holokaustu číst jména zemřeli rukou nacistů. Institut Terezínské iniciativy.

Jan Wolf (KDU-ČSL). „Důležité je vzpomenout si, že jsou mezi námi stále lidé, kteří ještě nemohou být svobodní,“dodal.

Dívky v bílém, které ostnatý plot na Palachově náměstí uvěznil, pak ve Valdštejns­ké zahradě přednesly i vzpomínky vězeňkyň z terezínské­ho ghetta. Četly je z knihy Děvčata z pokoje 28 od autorky Hannelore Brenner-Wonschicko­vé. Dvě z děvčat přitom seděly v první řadě (více v příběhu pod fotografií).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia