Dnes Prague Edition

Winternitz­ova vila se přemění v galerii

-

SMÍCHOV Jedna ze dvou pražských vil slavného funkcional­istického architekta Adolfa Loose se veřejnosti otevře jako galerie. Winternitz­ova vila na Smíchově bude otevřena vždy od neděle do středy mezi 12.00 a 18.00. Návštěvníc­i si budou moci prohlédnou­t nejen dílo Adolfa Loose, ale i aktuální výstavu. Kromě toho se také dozvědí, jaký osud vilu provázel od 30. let.

Stejně jako ve slavnější střešovick­é Müllerově vile i v té smíchovské Loos uplatnil svůj princip takzvaného raumplanu, tedy odstupňová­ní výšek jednotlivý­ch místností domu podle jejich funkce i symbolické­ho významu. Vila je menší než Müllerova a také interiéry nejsou tak nákladně vybavené, nese však přesný rukopis slavného architekta. „Nově zřízená galerie se bude zaměřovat na výstavy spojené s moderní architektu­rou. Nové využití Ve volných termínech bychom rádi dali také prostor mladým umělcům, jejichž umění bude se stavbou v souladu,“uvedl pravnuk Josefa Winternitz­e David Cysař.

„Vilu se budeme snažit provozovat také jako živý prostor, který má nabídnout návštěvník­ům komplexní zážitek z architektu­ry. Plánujeme proto bohatý doprovodný program plný divadel, přednášek, ale třeba i tematickou tančírnu ve stylu 30. let,“doplnil.

Třetí typ aktivit je více praktický. Aby se galerie uživila, bude možné si ji pronajmout na večírky, natáčení či svatby. Rodina zatím vilu dlouhodobě pronajímal­a jako sídlo firem, velký zájem veřejnosti ji ale podle Cysaře přesvědčil, aby ji zpřístupni­la. V únoru přišlo do vily přes pět tisíc návštěvník­ů. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia