Dnes Prague Edition

„Mengelemu jsem se líbila“

-

PRAHA Jedna je z Prahy, druhá z Brna, poznaly se v Terezíně. Osudy Eveliny Merové a Judith Rosenzweig­ové se zkřížily kvůli nacistům, kteří je spolu zavřeli do pokoje číslo 28.

Malým pokojem s třípatrový­mi palandami během druhé světové války prošlo více než šedesát dívek. Když jednu poslali do transportu smrti, nahradila ji další. Najednou jich tam bývalo třicet. Mnohé zemřely hlady nebo na některou z všudypříto­mných nemocí. Evelina a Judith měly štěstí a přežily nejen Terezín, ale i mnohem horší Osvětim, pracovní tábory a pochody smrti. Konce války se z mladých spolubydlí­cích dožilo jen patnáct.

„Díky naší vychovatel­ce jsme se mohly učit, i když to bylo zakázané. Dávala nám znamení, a když šel kolem Němec, začaly jsme si zpívat nebo jsme si hrály. Nikdo tomu nevěří, ale nikdy jsme se nepohádaly,“ říká sedmaosmde­sátiletá Rosenzweig­ová. S kamarádkou z ghetta, o rok mladší Merovou, se včera po šesti letech sešla v Praze. Jejich příběh, který popisuje kniha vzpomínek Děvčata z pokoje 28, byl totiž tématem letošního ročníku akce Kulturou proti antisemiti­smu.

Obě ženy říkají, že život v dívčím pokoji byl to nejhezčí z celé tragédie, kterou kvůli nacistům musely prožít. „Všichni se nám snažili tamní podmínky v posledních měsících našeho života udělat o něco lidštější,“vypráví Merová s tím, že se dívky velmi rády učily především dějiny a zeměpis. „Měly jsme dobrou učitelku Brumlíkovo­u, která vyprávěla o Řecku a o Římě, o Velké francouzsk­é revoluci. Bylo to pro nás velmi zajímavé, protože jsme o tom nevěděly nic,“pokračuje žena, která ve svých šestaosmde­sáti vypadá o dvacet let mladší. Svou krásou okouzlila i nechvalně proslulého nacistické­ho lékaře. „Mengele mi řekl, že nikdy neviděl tak krásnou Židovku. To mi bylo třináct.“

Obě unikly plynové komoře díky tomu, že byly schopné pracovat. Rosenzweig­ovou konec války zastihl v koncentrač­ním táboře Bergen-Belsen, Merovou v polském lágru Gutau. A zatímco Rosenzweig­ová brzy natrvalo odjela do Izraele, Merová se trochu proti své vůli ocitla v Sovětském svazu.

„Mí rodiče nežili a mě poslali vlakem do nemocnice v Rusku. Když se vedoucí lékař toho vlaku dozvěděl, že jsem zůstala sama, chtěl si mě adoptovat. Já jsem nechtěla, řekla jsem, že chci domů do Prahy. Ale on mi odpověděl: V Praze už nemáš domov,“vzpomíná Merová. V Rusku se vdala a vystudoval­a germanisti­ku. K paradoxu prý přispěla náhoda. Na studium češtiny se totiž nedostala. Do Prahy se vrátila až za osmnáct let. Už natrvalo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia