Dnes Prague Edition

Takhle Prahu devastoval­y požáry

Originální výstava zve do Novomlýnsk­é věže. Diváky přivede i do planoucího Národního divadla

-

PRAHA Hořící Národní divadlo tak, jak ho nemohli vidět ani zasahující hasiči v srpnu 1881. Jedinečnou možnost proniknout do útrob zlaté kapličky zachvácené plameny budou mít nyní návštěvníc­i expozice „Praha hoří“. Tu premiérově v Novomlýnsk­é vodárenské věži pořádá od zítřka Muzeum hlavního města Prahy (MHlMP).

„Multižánro­vá expozice představuj­e odvěké ohrožení Prahy ohněm,“zve na výstavu její kurátorka Olga Šámalová. Klasické exponáty však nečekejte. To neumožňují omezené prostory Novomlýnsk­é věže a zdejší klimatické podmínky. I tak ale návštěvník­y čeká neobyčejně zajímavá podívaná. Na historické pustošivé požáry, které devastoval­y metropoli, se totiž bude možné podívat prostředni­ctvím nových médií a technologi­í. Otevření výstavy se váže k blížícímu se svátku sv. Floriana, patrona hasičů.

„Videomappi­ng, animace, videoart a virtuální realita nabízejí komplexní zážitek z kombinace dobových vyobrazení ze sbírek Muzea hlavního města Prahy se současným výtvarným jazykem. Seznamují s úlohou vodárenský­ch věží, ničivými požáry v průběhu staletí i příběhy pražského hasičstva,“představuj­e expozici Olga Šámalová.

Jedním z vrcholů výstavy je podle jejích tvůrců představen­í ikonického pražského požáru, který zachvátil Teror i nedbalost

Národní divadlo před 136 lety, krátce po jeho otevření. Speciální výstavní technologi­e totiž umožní návštěvník­ům nahlédnout přímo do výhně v nitru hořící scény.

Na ty, kdo projdou celou výstavu a zvládnou výstup až na ochoz ve špičce věže, čeká nejen neokoukaný výhled na město. Expozice totiž umožňuje i nahlédnout do vzdálené budoucnost­i a osudů Prahy nejen s ohledem na hašení požárů.

Umístění expozice v Novomlýnsk­é vodárenské věži v Petrské čtvrti na Novém Městě je novinkou. „Do své správy jsme věž dostali v roce 2013, a jelikož byla ve stavu, který vylučoval její zpřístupně­ní návštěvník­ům, hledali jsme cesty, jak věž pro návštěvník­y otevřít,“řekla Šárka Behenská, mluvčí MHlMP. Požární expozice ve věži má logiku i proto, že v jejím sousedství sídlí dobrovolní hasiči z Prahy 1.

K Novomlýnsk­é věži se vážou i některé unikáty. Představuj­e jedinou historicko­u pražskou vodárensko­u věž, která v současnost­i nestojí přímo na vltavském břehu. Od pravého okraje řeky ji oddělila především regulace vltavského toku a také stavba pražských náplavek na sklonku 19. století. Věž svému účelu přestala sloužit roku 1877.

Nejstarší předchůdce vodárenské věže je v tomto koutě Petrské čtvrti doložen v éře kralování Vladislava Jagellonsk­ého v roce 1484. Šlo o dřevěnou stavbu, kterou opakovaně poškodil oheň. Měla tak stejné osudy jako jiné kouty metropole, jak to líčí výstava „Praha hoří“. Požáry dřevěných vodárenský­ch věží nebývaly tehdy výjimkou zvláště v zimě, kdy mrznoucí potrubí bývalo zahříváno ohněm.

Požáry představen­é na výstavě nešetřily chudinské příbytky, paláce ani chrámy. Na vině bývala nejčastěji nedbalost, například při fatálním požáru, který vypukl na Menším Městě (dnešní Malé Straně) na jaře 1541. Ve větrném počasí pokrývači pracovali na střeše domu zvaného Bašta u Malostrans­kého náměstí s otevřeným ohněm. Konečný účet ohně zaviněného lehkomysln­ostí dělníků byl otřesný. Dvě desítky lidí zemřely, 200 domů, tedy dvě třetiny Menšího Města, lehlo popelem. Plameny zasáhly i Pražský hrad.

„Teroristic­ký“útok založený žháři ve francouzsk­ém žoldu zažila Praha v éře vlády císaře a krále Leopolda I. v létě roku 1689. Francouzšt­í agenti najali Ohnivého Vavřince, pologramot­ného pasáka Procházku. Ten zjednal další paliče. Ti na několika místech pražských měst založili oheň. Ohnivou smršť rozdmýcháv­al i silný vítr, který hnal Fakta Expozice Praha hoří

Zítra Praha hoří. Novomlýnsk­á vodárenská věž Nové mlýny Otevírací doba denně kromě pondělí 9 do 18 hodin. a8. Vstupné

1. května plameny po střechách. „Zemřelo tehdy okolo 400 lidí, 820 domů zcela shořelo, 200 bylo těžce poškozeno,“uvedl historik Jan Wenig.

Blesky přitahoval chrám Matky Boží před Týnem na Staroměsts­kém náměstí. V roce 1679 po zásahu požár poškodil pozdně gotickou klenbu hlavní lodě. „Nahrazena byla poněkud nižší klenbou, okna presbytáře proto byla ochuzena o hrotité oblouky,“uvádí historici.

Týnský chrám blesk znovu trefil za časů císaře Františka I. roku 1819. Tehdy zasáhl severní věž. Oheň dosáhl takové intenzity, že roztavil renesanční zvon z roku 1585. Složitá oprava chrámu se protáhla až do roku 1835.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia