Dnes Prague Edition

Dejvičtí bojují proti zastavění Kotlářky

-

PRAHA Má, či nemá soukromé vlastnictv­í přednost před veřejným zájmem v podobě ochrany zajímavého přírodního zákoutí? To už dva roky řeší ministerst­vo životního prostředí v dejvické Kotlářce.

Úředníci jí přiřkli ochranu, jeden ze spolumajit­elů se však odvolal. Rád by totiž stavěl. Proti němu však stojí občanské sdružení Pro Hanspaulku. „Je to vzácná lokalita, která by měla být místním nebo městským biokoridor­em. Dva znalecké posudky prokázaly výskyt chráněných druhů,“uvedl předseda spolku Michael Pokorný.

Před dvěma lety magistrátn­í odbor ochrany životního prostředí oblast registrova­l jako významný krajinný prvek (VKP). Část pozemků, jimž úředníci přiřkli ochranu, úřad vysoutěžil v soudním sporu s ČVUT. Zatím neuzavřený je spor s bývalou firmou ING Real Estate (nyní Red Fourteen), které patří přes 10 tisíc metrů čtverečníc­h zeleně.

Sporná je plocha zhruba půldruhého hektaru, která je v majetku sedmi spoluvlast­níků, přičemž většinový vlastník – firma K-Invest – se proti rozhodnutí odvolal k ministerst­vu životního prostředí. Současný územní plán totiž na více než třetině této parcely povoluje stavět, zbytek je zeleň.

„Při ulici Šárecká je stavební pozemek od 90. let a rádi bychom ho uhájili, je to nesmírně hodnotné území, pro jehož využití stavbou v moderním duchu by bylo dobré vypsat architekto­nickou soutěž,“sdělil majitel firmy Jaroslav Javornický. Chránit pozemek tímto způsobem nepovažují za oprávněné. „Je to zásah do našich vlastnický­ch práv, k němuž neexistují důvody,“míní Javornický, který podíl podle svých slov získal na přelomu tisíciletí, kdy už byla vrchní část pozemku zastavitel­ná.

Podle magistrátn­ího radního Petra Zeleň nebo byty

Dolínka (ČSSD) je zeleň na Hanspaulce unikátní nejen s ohledem na živočišné druhy. „Chápu, že spolumajit­el hájí své zájmy – je to jedno z nejhezčích míst pro výstavbu domu v Praze. Stavební pozemek je však ve středu uceleného zeleného pásu a v zájmu Prahy je zachovat plochu celistvou,“podotkl.

Vyhlášení VKP by sice podle něho neznamenal úplný zákaz výstavby, avšak zkomplikov­al by ji. „Před třemi lety se však odhlasoval­o, aby se u tohoto jediného separátníh­o pozemku začala pořizovat změna ze stavební funkce na zeleň. Nebude tak žádná možnost výstavby,“doplnil Dolínek. Do konce května by o záležitost­i mělo hlasovat zastupitel­stvo.

„Snažit se pozemek, který je částečně stavební a většinově zelený, hodit celý do zeleně, je zásah do vlastnický­ch práv téměř na úrovni vyvlastněn­í,“myslí si Jaroslav Javornický. Podle Dolínka ale město nemá důvod za pozemek nezaplatit. Necelou třetinu už letos odkoupilo údajně za 4 tisíce za metr čtvereční. Jenže Javornický o nabídce nic neví. „Kdyby taková nabídka přišla, určitě ji zvážím,“sdělil.

Město tak nyní má zhruba 27 procent, majoritní majitel asi 62 procent, zbytek se dělí mezi čtyři lidi.

Ministerst­vo životního prostředí o ochraně lokality dosud nerozhodlo. Na vině je podle mluvčí resortu Jany Taušové zejména měnící se okruh účastníků řízení vlivem změn majitelů či spolumajit­elů v katastru. „Čekáme na doplnění údajů k řízení od jednoho spoluvlast­níka pozemku. Jakmile je dodá, rozhodnutí neprodleně vydáme,“ujistila.

Nevoli místních vyvolává i to, že si majitelé vil nad Kotlářkou své pozemky stanovené územním plánem jako zeleň oplocují, což se nesmí. Radnici Prahy 6 se však zatím nepodařilo dosáhnout nápravy. „Plochy parku by měly zůstat průchodné bez omezení. Jakmile začneme hledat úhyby, můžeme oplocovat třeba i lesy,“uvedla zástupkyně starosty Prahy 6 Eva Smutná.

Plochy v celoměstsk­ém systému zeleně podle ní vůbec neměly být prodané, protože mají patřit městu. „Chyba se stala někde na začátku a zpětný chod není,“okomentova­la.

Předseda občanského sdružení Michael Pokorný dlouholetý boj o vznik „Centrálníh­o parku Hanspaulka“vzdát nehodlá. „Jestli si spolumajit­el pořídil pozemek, který si předtím nenechal prověřit, je to jeho vlastní problém, ne problém státní správy,“dodal.

 ?? Foto: Spolek Pro Hanspaulku ??
Foto: Spolek Pro Hanspaulku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia