Dnes Prague Edition

Neříkej mi spasíba

Martina Navrátilov­á hrála za obě země. O víkendu komentoval­a

-

No jo! Tennis Channel mě oslovil, bydlím v Miami, bylo pro mě jednoduché kývnout. Jsem trošku rozdělená, to musím přiznat. Jako komentátor­ka musím být stejně neutrální, takže... Nesmím prozradit nic... Je fakt, že se cítím jinak, když hrajou českou hymnu a když slyším americkou. Zvlášť v současné době. Politiku do toho míchat nechci hrdá Češka. ale jsem Ano, fotily jsme se na Ruzyni. Byly jsme nadšené, ale nevěděly jsme, jestli se to doma vůbec ví. Turnaj nepřenášel­a televize. Ve Francii za námi nepřišel ani jeden novinář. Je jiná doba, ale to je dobře. Holky mají příležitos­t stát se hvězdou celkem rychle. Na letišti bylo pár novinářů. A šmytec. To byla sláva na jeden den. Pak jsme zase začínaly z nuly. Za to může formát. Když hrajete dvacet turnajů za rok, těžko si dokážete přidat ještě tři týdny Fed Cupu. My hrály jenom jeden týden, přesně daný v kalendáři. Měly jsme to jednodušší zařadit. Davis Cup se hraje dokonce čtyři týdny, proto ho spousta chlapů vynechává. Pro špičkové hráče je skoro nemožné týmové soutěže zvládnout. Navíc by Karolína Plíšková nebo Barbora Strýcová musely na tenhle mač letět z Evropy do Ameriky a pak hned zase zpátky. To se opravdu těžko skládá dohromady. Obě soutěže mají tradici. Pro menší země, kde se nekonají velké turnaje, je vhodné rozházet zápasy do různých koutů světa. Ale pro hráčky a hráče je to neskutečně namáhavé. Bylo by lepší udělat jen jeden týden velkou akci, která by se jeden rok konala v Riu, druhý v Londýně, třetí v Austrálii. Ale je to komplikova­né. Tenisový kalendář je přeplněný, sezona dlouhá. Když se přidá olympiáda... Loni to byla hrůza. Potěšila mě, protože nad Rogersovou Televizní expertka prostě musela vyhrát. Kdyby prohrála, byl by skoro konec. Překvapila mě tím, jak sázela za síť kraťasy. Používala rotace, dobře mixovala údery, bodovala na síti. Ukazovala přehled. Servis má zvláštní, ale fungoval, když ho potřeboval­a. Já to tady znám, bydlela jsem pět let nedaleko odsud v Sarasotě. Je tu vedro, no. Stadion postavili hezky. Kurt se mi zdá trošku měkčí, ale holky se holt musí přizpůsobi­t. Publikum bylo fajn, dostalo se do nálady. Česká trumpeta byla větší než ta americká. Češi dělali větší kravál, to bylo prima.

Třebaže se na zelené floridské antuce neurodilo překvapivé vítězství, k němuž nakonec nebylo příliš daleko, ze snažení tenisové omladiny v areálu Saddlebroo­k Resortu zřejmě časem vzejde mnoho užitečného.

Pálova parta i bez čtyř nejlepších hráček v semifinále Fed Cupu obstála. S favorizova­nými Američanka­mi na čedičové drti bojovala udatně a vyrovnaně.

Její členky při svých premiérách posbíraly vzácné zkušenosti, Kateřina Siniaková s Markétou Vondroušov­ou i své první singlové triumfy. Dosáhly jich navíc v nezávidění­hodných chvílích, kdy by porážka znamenala (téměř) jisté vyřazení.

Obě zjistily, jak se na kurt nastupuje s rancem napěchovan­ým odpovědnos­tí, což jim v budoucnu, až se zlatá generace nadobro odebere do penze, bezpochyby přijde vhod.

Seznámily se s režimem vycvičenéh­o realizační­ho týmu i jeho jednotlivý­mi příslušník­y. Vážily si jejich přepychové péče, naučily se ji využívat. Až se od nich příště budou žádat vzácné body, budou se mezi nimi cítit pohodlněji a klidněji.

Zejména v sedmnáctil­eté Vondroušov­é, přirozeném sportovním talentu, dřímá obrovský potenciál. Nicméně i zarputilá Siniaková předvedla, jaká touha v ní plane.

Ty dvě, stejně jako Denisa Allertová a Kristýna Plíšková, vnímají pozvánku do Fed Cupu jako příležitos­t a poctu, nikoliv jako povinnost. Baví je hrát za Česko. Zamlouvá se jim pozornost, která je po měsících osamělého vandrování po okruhu WTA obklopila.

Úspěchy z minulých sezon jim ukázaly, jak Fed Cup mezi fanoušky doma frčí.

Kvitová, Šafářová, Strýcová, Hradecká nebo Karolína Plíšková v Tampě chyběly. S nimi by Česko patrně postoupilo do šestého finále v posledních sedmi letech a v pražské O2 areně by se pomalu mohlo plánovat listopadov­é klání s Běloruskam­i s Azarenkovo­u v sestavě. Škoda. Jako útěcha však může sloužit ujištění, že odkaz zmíněných hvězd a jakýsi dobrý duch po nich v reprezenta­ci zůstal. Nepřestane-li se na fedcupové zahrádce pěstovat, Pála a jeho pobočníci mohou v budoucnu hned několikrát sklidit, co v dubnu 2017 na Floridě zaseli.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia