Dnes Prague Edition

Pardubická úleva

Hokejové Dynamo odvrátilo pád. Sestupují Vary

-

Konec. Úleva. Je to pryč. Hokejové Pardubice v příští sezoně nebudou chybět mezi českou elitou. Po osmašedesá­té v řadě za sebou. V závěrečném kole baráže Východočeš­i přehráli již postupujíc­í Jihlavu 4:2 a sami se zachránili. Sestupují Karlovy Vary, v první lize zůstává českobuděj­ovický Motor.

„Hrozné nervy! Tohle už se tady nikdy nesmí opakovat,“říkal po utkání pardubický kapitán Tomáš Rolinek.

Vytoužená záchrana to je ale jediná pozitivní zpráva, kterou nadělili hokejisté s koněm na hrudi svým fanouškům v sezoně.

Ti museli snášet jeden direkt za druhým. Sledovali výkony, které měly daleko do extraligov­é úrovně. I přes bídné výsledky ale zůstali věrni a na boje o udržení se průměrná návštěvnos­t přehoupla přes 9 000. To je důkaz věrnosti.

Právě oni jako by museli držet respekt tradiční hokejové značky. Ta za rok hodně utrpěla.

Diskutabil­ní kroky bývalého pardubické­ho šéfa Pavla Rohlíka s týmem hodně zamávaly. Pakovat se třeba musela brankářská jednička Brandon Maxwell, jenž následně vytáhl trápící se Boleslav do play-off.

Klubu nepomohlo nic. V půlce ledna došlo i na Rohlíka. Ten se stal symbolem úpadku klubu, a tak po nástupu nových majitelů musel skončit.

Leč trápení pokračoval­o dál. Branky a nahrávky: 2. M. Bárta (Ovčačík, D. Tomášek), 4. M. Beran (D. Tomášek, Čáslava), 41. Rolinek (P. Sýkora), 44. Ovčačík (P. Sýkora, Čáslava) - 6. Březina (A. Zeman), 46. J. Skořepa (Anděl, Půža). Rozhodčí: Hradil, R. Svoboda - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváků: 10 194 (vyprodáno). Třetiny: 2:1, 0:0, 2:1. Pardubice: Martin Růžička - Schaus, Ščotka, Chaloupka, Trončinský, Ovčačík, Čáslava - P. Sýkora, Nahodil, Rolinek - J. Sýkora, Špirko, P. Hubáček - M. Bárta, D. Tomášek, M. Beran Panna, T. Kaut, Starý. Trenéři: Holaň, P. Marek a Janecký. Jihlava: M. Svoboda - Šidlík, Dundáček, Půža, Kajínek, Kaláb, Dobrovolný - Jiránek, J. Skořepa, Anděl - Březina, F. Seman, A. Zeman Důras, Jícha, Diviš - D. Čermák, Danišovský, Szathmáry. Trenéři: Vlk a F. Zeman. Branka: 29. Flek. Rozhodčí: Hodek, Šír - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváků: 4 291. Třetiny: 0:0, 1:0, 0:0. Karlovy Vary: Honzík - Sičák, M. Rohan, Baránek, Harant, Baldajev, Tomáš Dvořák - V. Tomeček, D. Kindl, T. Rachůnek - Gorčík, Skuhravý, Vachovec - Flek, Dušek, O. Beránek Kohout, M. Zadražil, Harkabus. Trenéři: Tlačil, Antonik a Kverka. České Budějovice: Gába - Fillman, F. Novák, Pavlin, Pýcha, J. Suchánek, Mucha, Vráblík, Žovinec - M. Čermák, Vak, Chovan - Nouza, F. Vlček, M. Heřman - Hřebejk, Rob, Dostálek Babka, J. Bárta, Šulek. Trenéři: Stavjaňa a Štrba. Konečné pořadí baráže 1. Pardubice 12 5 1 3 3 1. Jihlava 12 3 5 1 3 3. Karlovy Vary 12 4 2 3 3 4. Č. Budějovice 12 3 1 2 6 36:31 32:29 30:29 20:29 20 20 19 13 Když Pardubice v posledním kole play-out prohrály na ledě Olomouce ostudně 2:8, domácí bek Martin Vyrůbalík se po utkání sám ptal: „Co s takovými výkony chtějí Pardubice v baráži dělat?“

Když navíc po dvou kolech baráže měli Východočeš­i na kontě pouhý bod, jevila se jejich budoucnost spíš neextralig­ově. Rolinek a spol. však po váhavém vstupu do „bojů o přežití“z posledních čtyř duelů vybojovali devět bodů a urvali záchranu. Hluboké oddechnutí zaznělo pardubicko­u Tipsport arénou.

Domácí si nakonec vyslechli i bouřlivý potlesk vyprodané haly.

Sami by ale určitě nejraději na hrůznou sezonu ihned zapomněli. Stejně jako jejich příznivci. Ti si sestřih z letošního ročníku doma v šuplíku určitě uchovávat nebudou. Není proč. Však už šéf Pardubic Dušan Salfický v průběhu barážových bojů říkal, že záchrana bude pouze prvním krokem v jeho tříletém plánu.

Pouze slova však nestačí. Pamatujete, jak to vypadalo loni? Pardubice se na poslední chvíli vyhnuly baráži. Klepaly se do posledních sekund. Nakonec přežily a slibovaly návrat do play-off. Přání mělo nakonec do reality až krutě daleko...

Pardubice čeká hodně práce. Za dva roky se v klubu vystřídalo pět koučů a desítky hráčů. Většina z nich tam příští sezonu hrát nebude. Salfický vsadil na trenéra Miloše Holaně a podepsal s ním kontrakt na tři roky. Je to správná volba? To napoví až další měsíce.

Vytoužená záchrana ale celému klubu přináší aspoň pár dní klidu. Povedlo se!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia