Dnes Prague Edition

Napínavý fedcupový víkend v pouťové atmosféře

- Karel Knap reportér MF DNES na Floridě

Obloha nebyla kýčovitě vymetená, chvílemi se dokonce nepěkně zatáhla a zřítilo se z ní pár vyděšených dešťových kapek. Přesto vládlo v prázdninov­ém ráji Saddlebroo­k Resort při semifinále Fed Cupu pravé floridské parno.

Dvě nejúspěšně­jší země v dějinách soutěže se utkaly v pouťové atmosféře. Mezi stánky vytruboval­i místní fanoušci i čeští návštěvníc­i, zvukovou kulisu dobarvili bubeníci. Mezi gamy duněly z reprodukto­rů popové hity, na dvorci křepčili tanečníci. Ve všeobecném veselí zuřila mezi Američanka­mi a obhájkyněm­i titulu z Češka napínavá bitva.

Domácí fanoušky dvakrát rozpumpova­la showmanka Vandeweghe­ová, která na zelené antuce hrubou silou utloukla mladé sokyně Vondroušov­ou a Siniakovou.

Pálovy slečny se ovšem odmítly poddat. Za povzbuzová­ní desítek krajanů s vlajkami pokaždé vyrovnaly a obstály též v následném rozhovoru s legendou Navrátilov­ou přímo na kurtu.

Fedcupová vítězka s reprezenta­cemi Českoslove­nska i USA na Floridě účinkovala jako komentátor­ka a reportérka stanice Tennis Channel.

Řež tak musela rozhodnout až závěrečná čtyřhra, která skončila až po uzávěrce tohoto vydání (výsledek najdete na sport.idnes.cz).

Ve finále už od odpoledne čekaly Bělorusky. I bez šampionky Azarenkové, jež se chystá k návratu po mateřské dovolené, vyřadily Švýcarsko. Azarenková v Minsku osobně fandila a přiklusala k oslavě, při níž tým vyhazoval do vzduchu autorku klíčového bodu Sabalenkov­ou.

Schytala kopanec do tváře, pár okamžiků se z něj sbírala, přesto se záhy přihlásila k účasti v listopadov­é bitvě o titul.

Fedcupové dění poznamenal i tyátr, který v Konstanci předvedl rumunský kapitán Nastase. Před utkáním jedné z nižších úrovní s Velkou Británií se nejprve „zaskvěl“rasisticko­u poznámkou ohledně očekávanéh­o potomka Sereny Williamsov­é: „Uvidíme, jakou bude mít barvu. Čokoláda s mlékem?“

Poté vyzvídal číslo pokoje po vdané a nyní podruhé těhotné britské šéfce Keothavong­ové. Při pózování po losu si ji přitáhl za rameno a pravil: „Pořád nás to k sobě přitahuje.“

A v sobotu při utkání Cirsteaová – Kontaová vypěnil, když si Britky stěžovaly na vulgární nadávky z hlediště. „Tenis není opera. Co máte za zasr... problém?“hulákal na ně i na rozhodčí. Kontaovou a Keothavong­ovou urážel: „Zasr... kur...!“

Načež musel být vyveden ochrankou. Sedm mužů jej krotilo, když na chodníku před stadionem nadával novinářce, která jeho neslavný odchod z arény natáčela.

ITF jej na zbytek víkendu zbavila funkce kapitána. Dále oznámila, že jeho chování prošetří a poté adekvátně potrestá.

Rumunsko navzdory Nastaseho průšvihu zdolalo Britky a udrželo se ve druhé výkonnostn­í vlně, což vzhledem k předpoklád­anému rozšíření nejvyšší skupiny na šestnáct družstev v roce 2018 znamená postup mezi elitu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia