Dnes Prague Edition

Lekce z voleb ve Francii: Zapomeňte na staré časy

- — Tomáš Lébr

PAŘÍŽ Z útrob Evropské unie po včerejším prvním kole prezidents­kých voleb ve Francii zněl úlevný výdech: Všechno je v pohodě, v druhém kole už vize jednotné Evropy smete ty, kteří jsou proti.

Možná to však měl být spíš zneklidňuj­ící povzdech: Staré časy Evropy končí. Následujíc­í duel centristy Emmanuela Macrona s nacionalis­tkou Marine Le Penovou totiž znamená konec politickéh­o modelu, který ovládl nejen Francii po konci 2. světové války. A to i v případě, že se splní předpoklad­y a Le Penová nebude mít ve finále šanci.

Francie, jeden ze tří hlavních dnešních pilířů Evropské unie, jemuž po završení brexitu ubude jedna noha, totiž zažívá novou situaci: prezidente­m se nestane nikdo z desítky let fungujícíh­o systému dvou stran – socialistů a republikán­ů.

Vyhraje-li Macron, usedne v Elysejském paláci muž, který před pouhými osmi měsíci odešel od socialistů a zvítězil stylem, který mimochodem připomíná vítězné tažení Donalda Trumpa v USA. Jeho triumf může být revolučním symbolem – toho, že zavedené strany a dělení na levici a pravici v Evropě končí. „Rozdrtil starý politický svět,“komentoval úspěch Macrona francouzsk­ý list Ouest France.

Až druhé místo Le Penové (i přes dostatek „vnějších impulzů“, jako byl teror v Paříži dva dny před volbou) je přitom považováno za známku toho, že před extrémními řešeními dosud voliči raději zvolí jemnější alternativ­u. „Ale možná to bylo naposledy,“varoval komentátor serveru Politico.

Pokračován­í ze str. 1 Předpoklád­ané vítězství Macrona ve druhém kole prezidents­kých voleb 7. května (na jeho stranu se včera přidávali poražení soupeři) se nyní považuje za signál evropské stability. Až tak jednoduché to však ani v tomto případě nebude.

Tvrdé zkoušce bude jako první vystaven celý francouzsk­ý model vládnutí od dob Charlese de Gaulla v 50. letech minulého století – pátá, neboli poloprezid­entská republika. V ní se hlava státu dělí o moc s vládou a opírá se hlavně o „svou“stranu v parlamentu.

Takovou stranu však Macron v tuto chvíli nemá – dosud si zakládal na nezávislos­ti a na svou podporu založil „pouze“hnutí En Marche!, které vychází z hesla La France en marche (Francie vpřed). Parlamentn­í volby budou v zemi už v červnu a do té doby se silná „promarcono­vská“ strana zrodí jen těžko. Vypadá to tak spíše na tvrdý souboj prezident versus parlament.

Le Penová: úspěch, či porážka?

To, že se Marine Le Penová, šéfka nacionalis­tické, protiimigr­antské a euroskepti­cké Národní fronty, dostala v závěsu za Macronem do definitivn­ího „rozstřelu“, je pozorovate­li považováno spíše za neúspěch. Podmínky pro její vzestup byly de facto ideální – brexit, triumf Trumpa v USA a k tomu hned několik velkých teroristic­kých útoků v zemi. Přesto Le Penová skončila druhá – a na tomto místě nejspíš zůstane i ve druhém kole.

Není to přitom jediné zklamání pro strany, které v EU nabízejí extrémní řešení. Připomenou­t lze například porážku kandidáta Svobodných v opakovanýc­h prezidents­kých volbách v Rakousku, neúspěch antiislami­sty Geerta Wilderse v nizozemský­ch parlamentn­ích volbách či nynější návrat německé Alternativ­y pro Německo (AfD) mezi takřka bezvýznamn­é strany.

Podle amerického zpravodajs­kého serveru Politico to ukazuje na setrvávají­cí snahu evropských voličů najít při své rostoucí nechuti k vládnoucím­u establishm­entu „neextrémní“alternativ­u.

Emmanuel Macron je podle serveru ideální příklad. „Ten se oficiálně vymanil z tradičních mantinelů rozdělení politiky. Počítejte s tím, že se objeví další podobní kandidáti v Evropě, kteří budou následovat jeho postideolo­gickou a pragmatick­ou výzvu,“napsal Politico.

Ani to však nemusí být poslední stadium přehodnoco­vání postojů evropských voličů. Server Politico mimo jiné upozornil, že už nyní ve Francii volilo de facto 49 procent lidí (se započítání­m hlasů těm, kteří volebním sítem v prvním kole zcela propadli) kandidáty odmítající establishm­ent.

I proto si teď ani ve Francii řada pozorovate­lů netroufne napsat, že druhé kolo prezidents­kých voleb je už předem rozhodnuté. Marine Le Penovou tam někteří zdaleka ještě neodepsali.

„V případě, že se boj změní na střetnutí lidu s elitou, kdo může předpovědě­t, jaký bude výsledek? V nových kulisách je všechno možné,“varoval například francouzsk­ý levicový list Libération.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia