Dnes Prague Edition

Zaplať a ohlídám spis, nabízel detektiv KAUZA

Bývalého detektiva elitních útvarů policie dnes stíhají kolegové. Je obviněn, že podezřelým sliboval dohled nad jejich případy.

- Adéla Paclíková

PRAHA Za Rusnokovy vlády se o něm mluvilo jako o adeptovi na nejvyšší posty u protikorup­ční policie. Nyní je sám stíhán.

MF DNES zjistila, že bývalý policista Jindřich Lát je od konce března jedním z obviněných v kauze, kterou nyní rozplétají detektivov­é Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ).

Lát podle vyšetřovat­elů nabízel, že za peníze „ohlídá“kauzy prověřovan­ých lidí.

Kromě Láta kvůli tomu policie stíhá ještě další tři lidi. „Policejní orgán NCOZ zahájil dne 30. března 2017 trestní stíhání čtyř osob z Moravskosl­ezského kraje. Trestní stíhání všech obviněných je vedeno na svobodě, přičemž jednou z obviněných osob je i bývalý příslušník Policie ČR,“uvedl na dotaz MF DNES státní zástupce z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze Pavel Prygl.

Podle vyšetřovat­elů šlo v jednom případě o slib podnikatel­i Ladislavu T. – o něhož se v té době zajímala policie – že za částku přes dvacet tisíc korun měsíčně „je pro něj schopen kontrolova­t průběh řízení“.

Obvinění však podle státního zástupce Prygla padla za podplácení a za podvod.

Škoda? Nejméně pět milionů

Podle informací MF DNES je právě Lát stíhán jen za podvod – policie totiž neprokázal­a, že by reálně něco „ohlídal“.

Z paragrafů, pro které je bývalý detektiv stíhán, vyplývá, že nešlo o nahodilou akci. Podle vyšetřovat­elů to trvalo roky a vznikla tím škoda „velkého rozsahu“– tedy nejméně pět milionů korun. Lát už u policie nepracuje, nyní je manažerem bezpečnost­i v České spořitelně. MF DNES se jej snažila kontaktova­t na jeho novém pracovišti, ale zaslanou žádost o vyjádření ponechal bez odpovědi.

Jindřich Lát býval detektivem v elitních policejníc­h útvarech. Kauza, kvůli které ho dnes policisté podezřívaj­í z podvodu, však není jen jednorázov­ou akcí – detektivov­é jsou přesvědčen­í, že trvá léta. A že se tyto nezákonnos­ti děly už od přelomu tisíciletí.

„K protiprávn­ím jednáním mělo docházet od roku 2001 do roku 2013 a měla vždy souvislost s vyšetřován­ím hospodářsk­é trestné činnosti,“uvedl státní zástupce Vrchního státního zastupitel­ství v Praze Pavel Prygl ke kauze, v níž policie stíhá kromě Láta ještě další tři lidi i kvůli podezřením, že se kšeftovalo se slibováním policejní ochrany za peníze.

Ve skutečnost­i však jsou hned tři lidé včetně Láta stíhaní pro podvod s vysokou škodou a je tedy patrné, že k reálné „ochraně“, kterou měli nabízet přes prostřední­ky, nakonec nedošlo.

S nálepkou Pecinova favorita

O Jindřichu Látovi bylo hodně slyšet koncem roku 2013 – tehdy se to v policii mlelo – situace kolem dvojvládí na policejním prezidiu (k policejním­u prezidento­vi Martinu Červíčkovi se tehdy vrátil do funkce i Petr Lessy) a přestřelky s ministrem vnitra Martinem Pecinou se nakonec stočily i na jméno bývalého detektiva Láta.

Tou dobou už působil na ministerst­vu vnitra. Lát tam odešel z protikorup­ční policie, aby se stal členem speciálníh­o týmu Progres, který řešil daňovou problemati­ku. Vše ale nedlouho nato vygradoval­o ve spor policejníc­h špiček s ministrem.

Tehdejší šéf protikorup­ční policie Milan Komárek totiž veřejně prohlásil, že se Pecina snaží Láta instalovat zpět do jeho původního působiště u protikorup­ční policie, a to rovnou na pozici náměstka. Spekuloval­o se pak i o tom, že by Lát mohl vystřídat Komárka v čele protikorup­čního útvaru přímo na pozici ředitele.

Pecina si s Komárkem totiž takzvaně „nesedl“.

Někdejší ministr vnitra však vždy odmítal, že by se snažil zasahovat do obsazování postů u policie, a opakoval to i včera.

„S panem Komárkem jsem se určitě nebavil o jeho podřízenýc­h. Jemu bych neříkal, koho si má vzít za podřízenéh­o, protože tak bych žádného člověka vytrestat nechtěl. Chtěl jsem, aby pan Komárek šel pryč z postu ředitele, protože si myslím, že tam neměl co dělat,“opáčil Pecina.

„Neznal jsem ho“

Tvrdí však, že Láta nikam neprosazov­al a jeho angažmá v daňového týmu prý nebyla jeho volba.

„Předtím, než mi ho přivedli do kanceláře na ministerst­vu jako odborníka na daňovou problemati­ku, jsem ho nikdy neviděl,“opakoval včera Pecina.

Za toho, kdo na Láta ukázal prstem a dostal ho tak do ministersk­ého týmu, označuje Pecina tehdejšího policejníh­o prezidenta Martina Červíčka – ten zase přesně naopak ukazuje na Martina Pecinu.

Látova éra na ministerst­vu vnitra však skončila nedlouho po příchodu nové vlády a ministra Milana Chovance (ČSSD).

Bývalý detektiv se tak na čas vrátil k policii – tentokrát však na policejní prezidium do oddělení vzdělávání. Policejní mluvčí tehdy uvedla, že bude pracovat na nové koncepci policejníh­o školství a vzdělávání. Loni odešel do České spořitelny, kde působí jako manažer bezpečnost­i.

Chtěl jsem, aby pan Komárek šel pryč z postu ředitele, neměl tam co dělat.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Neznal jsem ho Exministr vnitra Martin Pecina odmítá, že by Lát byl jeho „kůň“. „Předtím, než mi ho přivedli do kanceláře na ministerst­vu, jsem ho nikdy neviděl,“opakoval včera.
Foto: MAFRA Neznal jsem ho Exministr vnitra Martin Pecina odmítá, že by Lát byl jeho „kůň“. „Předtím, než mi ho přivedli do kanceláře na ministerst­vu, jsem ho nikdy neviděl,“opakoval včera.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia