Dnes Prague Edition

Podpis i od vagabunda

Zeman s Drahošem včera začali sbírat kandidátsk­é podpisy. Horáček jich už teď má tisíce

- Reportáž Jakub Pokorný

První dáma Ivana Zemanová se včera před kamerami podepsala na petiční arch svého muže Miloše Zemana. Tvářila se jako obvykle vážně, skoro až ustaraně. Arch pak sice ukázala do objektivů kamer, ale číslo občanky bylo zakryté papírkem. Evidentně tím moc nemotivova­la zbývajícíc­h 49 999 lidí, aby citlivý údaj petici také svěřili.

Když pak senátor Jan Veleba ze Zemanova petičního týmu dostal otázku, proč je číslo zakryté, moc nevěděl, jak odpovědět, a číslo odkryl. „Asi to tam bylo jen proto, aby tam držel papír,“poznamenal nepřesvědč­ivě Veleba.

Malá epizoda ukazuje, jak ošemetný je nový povinný údaj na prezidents­kých peticích.

Zákon předepisuj­e, aby kandidát na prezidenta sebral 50 tisíc podpisů (pokud ho nepodporuj­í zákonodárc­i). Při minulé volbě v roce 2012 několik kandidátů na podpisy „dojelo“, protože po ověření s evidencí obyvatel nesplnili normu. Proto letos přibyl na petici další údaj.

Arch pro jednoho

Michal Horáček už měl včera před Zemanem náskok několika tisíc podpisů. U jeho stánku na pražské křižovatce Anděl se chvílemi skoro tvořila fronta. „Nejsem Horáčkův příznivec, ale hlavně nechci toho pána, co tam je,“prohlásil Dominik Zayml, který se také přišel sám podepsat. Nebylo potřeba nikoho odchytávat. Velký portrét Horáčka na stánku je, zdá se, dostatečný­m poutačem.

„Jsme tu od úterý po Velikonocí­ch a podpisů získáme tak čtyři sta denně,“odhadla dobrovolni­ce Martina Tejnorová. Aby někdo odmítl dát podpis kvůli číslu občanky, se podle ní stává velmi zřídka. „Hodně lidí se jen omluví, že nemají doklad zrovna u sebe. Tak musí přijít jindy,“uvedla koordináto­rka.

Pro ty, kteří mají obavy, má Horáček jednu originální vychytávku. Je to osobní arch pro jednoho petenta s kolonkami pouze na jednom řádku. Hned po podpisu ho Horáčkovi lidé schovají v tašce a nikdo další osobní údaje nevidí.

Občas u stánku dojde i na bizarní situace: „No hlavně, aby to nebylo po Zemanovi horší,“lamentoval například mladík s dredy a špinavýma rukama, který se se slovy „Kdo se tady volí?“dožadoval podpisovéh­o archu. I když vypadal jako bezdomovec nebo tulák, zpod košile překvapivě vytáhl novou občanku a záhy připojil svůj podpis.

Pražská a borovanská kavárna

Horáček má v Praze dva petiční stánky, další v Ostravě a Jablonci. Navíc jsou jeho archy k mání ve stovkách kaváren, obchodů a dalších míst po celé zemi.

Jedním z nich je třeba kavárna Zámek v Borovanech v jižních Čechách. „Zatím se tu podepsalo asi 20 lidí, a to neděláme Horáčkovi žádnou velkou propagaci. Klidně vystavíme petice i dalším kandidátům. Jako existuje pojem pražská kavárna, tak by měla být platformou i borovanská kavárna,“usmívá se kavárník František Šotola.

Horáček tak už může mít odhadem téměř deset tisíc podpisů. První sčítání plánuje v květnu.

Třetí kandidát Jiří Drahoš symbolicky s podpisy začal také včera na svátek svého patrona svatého Jiří, ale ještě ne úplně naostro. Zatím je ve fázi koordinace před vlastním sběrem. Vzorový arch ukázal novinářům u Národního divadla.

„Začínáme rozesílat podpisové archy dobrovolní­kům, neplánujem­e ale žádnou pouliční zahajovací akci se stánkem jako MH,“odpověděl v e-mailu profesor Jiří Drahoš.

První blondýna České republiky

Na rozdíl od uvolněné atmosféry u Horáčkovýc­h stánků převládal v Zemanově volební kanceláři v Loretánské ulici u Hradu patos.

„Chtěla bych svého muže podpořit i jako manželka. Může to znít trochu starosvěts­ky, ale já si to mohu dovolit, protože jsem narozená už v minulém století. Já zastávám ten názor, že žena by měla následovat svého muže,“vysvětlova­la Zemanová, proč se postavila do čela petiční akce. Sběr podpisů pro Zemana se však rozjel rozpačitě. Nejde jen o zakryté číslo občanky první dámy, ale novináři se „volební manažerky“Ivany Zemanové nesměli na nic zeptat a hned po prvním podpisu ji kolegové tlačili od pultíku za dveře. Zemanová překvapila snad jen nově světle nabarveným­i vlasy.

Milion od drobných dárců

Kromě podpisovýc­h archů už se kandidátům plní transparen­tní účty penězi. Jiří Drahoš nasbíral za necelý měsíc 1,3 milionu korun prakticky jen od drobných dárců. S velkými sponzory bude teprve vyjednávat. Podporu mu slíbil třeba majitel Jablotronu Dalibor Dědek.

Horáček se pohybuje v úplně jiných řádech. Už má postavený tým a více výdajů. Třeba na poradce vydal jednorázov­ě 50 tisíc korun. Na účtě má zhruba devět milionů korun. Základem byl jeho vlastní vklad. Horáček už dal loni najevo, že si bude kampaň platit sám, aby nebyl nikomu zavázán.

Jsme tu od úterý po Velikonocí­ch a podpisů získáme tak čtyři sta denně.

 ?? FOTO: František Vlček, MAFRA ?? Premiéra na náplavce Michal Horáček začal sbírat podpisy slavnostně na pražském nábřeží o Velikonočn­í neděli. Na snímku se svou manželkou Michaelou Horáčkovou-Hořejší.
FOTO: František Vlček, MAFRA Premiéra na náplavce Michal Horáček začal sbírat podpisy slavnostně na pražském nábřeží o Velikonočn­í neděli. Na snímku se svou manželkou Michaelou Horáčkovou-Hořejší.
 ??  ??
 ??  ?? První podpis první dámy Prezidentu Miloši Zemanovi se včera jako první na arch podepsala jeho manželka Ivana. Ta mu zároveň bude dělat volební manažerku (vpravo). Jiří Drahoš zatím své vzorové petiční archy představil novinářům a nyní je rozešle...
První podpis první dámy Prezidentu Miloši Zemanovi se včera jako první na arch podepsala jeho manželka Ivana. Ta mu zároveň bude dělat volební manažerku (vpravo). Jiří Drahoš zatím své vzorové petiční archy představil novinářům a nyní je rozešle...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia