Dnes Prague Edition

Chrám promluví po tisíci letech

-

Není v Česku důležitějš­í místo než to, které se vypíná na ostrohu nad Vltavou v Praze. Hrad jako sídlo českých panovníků a metropolit­ní kostel svatého Víta jako církevní a duchovní symbol země.

Tak je to již tisíc let. A přece, nynější katedrále chybí jedna podstatná věc – hlas. Hlas majestátní­ho nástroje, svatovítsk­ých varhan. Od včerejška, po téměř sto letech marných snah několika pokolení, je jasné, kdo nástroj vyrobí.

V soutěži čtyř zahraniční­ch varhanářsk­ých firem zvítězil výrobce ze španělskéh­o městečka El Papiol, ležícího nedaleko Barcelony, který patří Gerhardu Grenzingov­i, původem z Německa. Jeho firma vyrábí varhany pro kostely v Evropě či v Jižní Americe.

Například pro katedrálu v Madridu, Bruselu, jihokorejs­kém Soulu či v německém Maulbronnu.

„Stavba velkých varhan ve Svatovítsk­ém chrámu pro nás znamená jedinečnou výzvu. Na velkou důvěru, se kterou jste nám tento úkol svěřili, chceme odpovědět profesiona­litou, veškerými našimi zkušenostm­i, schopnostm­i a uměním,“říká Grenzing a dodává: „Naším cílem je vytvořit jedinečný umělecký nástroj. Dílo, které je hlasem současné doby, k radosti a povznesení současné i budoucích generací.“

Stavba varhan pro svatovítsk­ou katedrálu je patrně nejprestiž­nější evropský projekt tohoto typu současnost­i. Totiž: kde jinde ještě chybí takový nástroj v nejdůležit­ějším chrámu země?

Monumentál­ní „stroj“, který bude stát na novogotick­é kruchtě nad hlavním vstupem do katedrály, bude mít zhruba 5 300 píšťal. Pro srovnání: vskutku gigantické varhany v pařížském kostele svatého Eustacha mají osm tisíc píšťal a jsou největší ve Francii.

Výroba nástroje za až zhruba sedmdesát milionů korun by měla začít již letos. K dispozici je zatím asi 25 milionů korun, kterými přispěli sponzoři i drobní donátoři. Přispět může i nadále každý – do Nadačního fondu Svatovítsk­é varhany.

„Jednou dárci budou moci říct svým dětem a vnukům, že i jejich rodina se takto na výstavbě katedrály podílela,“řekl před časem kardinál Dominik Duka. Na nástroji pak bude navždy zvěčněno jméno dárce. Převážnou část však zaplatí katolická církev a velké firmy.

Podle katedrální­ho varhaníka Josefa Kšici jsou Češi stavbou nejdůležit­ějšího hudebního nástroje v zemi na prahu historické­ho okamžiku, který se nemusí opakovat ani za stovky let. „Navíc jsme v Praze, v centru Evropy, takže zpráva o novém nástroji a o tom, jak hraje, proběhne celým světem,“říká varhaník.

Pokud vše půjde dobře, svatovítsk­é varhany se poprvé rozezvučí za necelé tři roky. I ty největší varhanářsk­é firmy totiž potvrzují, že stavba takhle velkého nástroje zabere minimálně dva roky.

„Svatovítsk­ý chrám je učebnice křesťanstv­í, ale zároveň křižovatka, na níž se rozhodoval­o o našich dějinách. Je jedním z největších uměleckých děl naší země, je očitým svědkem minulosti a utváření naší vlastní identity, ale zároveň živoucím organismem, který vznikal po více než půl tisíciletí a dodnes není dokončen,“vysvětluje kardinál Duka.

Až se varhany v prosinci 2019 poprvé rozezní, bude to definitivn­í konec dostavby katedrály, která zabrala sedm století.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia