Dnes Prague Edition

V pohostinst­ví nejsou lidé, zato zákazů je až moc

Průzkum mezi 570 českými restaurace­mi

-

Už za pět týdnů vykáže zákon z českých hospod kuřáky. A už teď se toho řada hospodskýc­h hodně bojí. Většina malých provozovat­elů restaurací, přesně 55 procent, se zavedením protikuřác­kého zákona nesouhlasí. A třetina z nich kvůli tomu čeká nižší návštěvnos­t a pokles tržeb.

Omezení provozu se obávají hlavně provozovny s více místy k sezení a menším obratem. Vyplývá to z průzkumu Asociace malých a středních podniků, který proběhl mezi 570 provozovat­eli pohostinst­ví.

S tím, aby zákon zcela zakazoval kouření, často nesouhlasí ani hospodští, u nichž se už nějaký pátek nekouří. „Každý by si to měl zvážit sám, záleží vždy na tom, na co se daná provozovna zaměřuje,“říká majitel pražské restaurace U Kroka Tomáš Hayer. Jeho podnik je nekuřácký už šest let, odliv hostů kvůli tomu nezaznamen­al.

Provozovat­elé restaurací se v souvislost­i s přípravou na novou úpravu potýkají také se spoustou praktickýc­h potíží. „Hlavně ve městech mohou mít majitelé problém s vyhrazením místa pro kuřáky před provozovna­mi,“říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Třeba Praha podle něj dala najevo, že restaurací­m neumožní mít vedle vchodu popelníky, aniž by si prostranst­ví oficiálně pronajali. A v řadě případů mohou majitelé narazit také u památkářů. Jinak se ale podle Stárka zákona obávají hlavně vesnické hospody.

Ostatně i průzkum ukazuje, že provozovny, kde se nevaří, mnohem častěji očekávají negativní dopad přijetí nekuřáckéh­o zákona na návštěvnos­t, a to v 61 procentech. U provozoven s jídlem činí tento podíl jen 30 procent.

Podle pivovarník­ů navíc v souvislost­i se změnou dál poklesne počet piv, která lidé v putykách vypijí. Zatímco ještě v roce 2008 vypili pivaři víc zlatavého moku v hospodách než doma, loni už podíl čepovaného piva podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven dosahoval jen 39 procent.

Přicházejí­cí zákaz kouření přesto není to hlavní, co hospodské trápí. Polovina malých podnikatel­ů v pohostinst­ví v průzkumu připustila, že má potíže. Za hlavní bariéru podnikání přitom vidí nedostatek personálu – mnohem častěji jde o restaurace nabízející jídlo. Komplikací je rovněž nárůst papírování a elektronic­ká evidence tržeb.

„Je těžké někoho sehnat. U řady nových uchazečů převládá velká nezodpověd­nost. Třeba se na všem dohodnou a pak nenastoupí ani nedají vědět,“říká Hayer. Podle Stárka je na vině i školství. Čtyři pětiny mladých, kteří gastronomi­i studují, nakonec skončí mimo obor, protože k němu nezískali vztah.

Více než polovina podnikatel­ů by přivítala zjednoduše­ní odvodů, čtvrtina snížení DPH, každý jedenáctý živnostník by rád viděl zákonnou eliminaci dumpingový­ch cen hypermarke­tů, redukci státních kontrol a větší podporu od dodavatelů.

„Malé restaurace řeší jiné problémy než ty větší. Jakákoliv kontrola, administra­tiva a komunikace s úřady malým živnostník­ům zabírají čas, který nemohou věnovat tomu, co je živí. Natvrdo přicházejí o tržby, protože práci v provozovně za ně nikdo neudělá,“říká předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Co si myslí o protikuřác­kém zákonu? (v %) 55 36 Jak se obědy podílejí na obratu restaurací? (v %)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia