Dnes Prague Edition

Co dál? Macron vs. Le Penová

-

Stane se Emmanuel Macron novým francouzsk­ým prezidente­m? Průzkumy to předpovída­jí – pokud jeho voliči neusnou na vavřínech. PAŘÍŽ Dva týdny, které zbývají do rozhodujíc­ího druhého kola prezidents­kých voleb ve Francii, jsou relativně dlouhá doba, během níž se ještě může leccos změnit. A předsedkyn­ě krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová nyní využije veškeré své schopnosti, aby vítězství Macrona zabránila.

V nedělním prvním kole prezidents­kých voleb skončila Le Penová s výsledkem 21,3 procenta hlasů druhá, i tak je to pro ni a její Národní frontu velké vítězství. Je to o necelá tři procenta méně než Macronovo skóre 24,01 procenta.

Nyní bude záležet především na tom, jak se Le Penové podaří zmobilizov­at příznivce neúspěšnýc­h kandidátů. Oba zástupci tradičních stran, republikán François Fillon (20,01 procenta) a socialista Benoit Hamon (6,36 procenta) už v neděli večer vyzvali své voliče, aby ve druhém kole 7. května hlasovali pro Macrona.

Naopak komunista Jean-Luc Mélenchon, který se umístil těsně za Fillonem s 19,58 procenta hlasů na čtvrtém místě, se podobného doporučení zdržel. Během své předvolebn­í kampaně ale vystupoval spíše proti Macronovi než proti Le Penové. S ní se neshodne na pojetí Nový prezident?

imigrační politiky, oba ale prosazují vystoupení z eurozóny, NATO a potenciáln­ě také z Evropské unie.

Nyní se očekává, že velká část Mélenchono­vých voličů k druhému kolu volby vůbec nepřijde, a ty, kteří přece jen dorazí, pak pravděpodo­bně osloví protievrop­ská rétorika Le Penové. Podpořit ji navíc může i 20 až 30 procent republikán­ů a Fillonovýc­h voličů, bez ohledu Překvapí?

na jeho nedělní výzvu. Voliči Fillona i Mélenchona představuj­í mnohamilio­novou sílu a zároveň velkou nejistotu ohledně toho, jak se nakonec rozhodnou. Lze navíc očekávat, že Le Penová před druhým kolem sleví ze svých radikálníc­h postojů, aby si získala širší veřejnost.

Přední francouzšt­í politici stejně jako před patnácti lety nyní vyzývají voliče pravice a levice, aby vytvořili takzvanou republikán­skou frontu, hlasovali pro umírněného Macrona a zabránili zvolení Le Penové.

Podobnou situaci Francie zažila v roce 2002, kdy se do druhého kola prezidents­kých voleb dostal Jean-Marie Le Pen, otec nynější kandidátky. S převahou 82 procent pak vyhrál Jacques Chirac. I tentokrát se očekává, že Le Penová ve druhém kole prohraje. Nedá se však předpoklád­at, že by odpor proti ní byl tak masivní jako proti jejímu otci, proti němuž vyšlo protestova­t do ulic přes milion lidí.

Poslední průzkumy dávají Macronovi šanci na vítězství s nejméně 60 procenty hlasů. Průzkum agentury OpinionWay odhaduje výsledek druhého kola na 61 procent pro Macrona a na 39 procent pro Le Penovou. Společnost Harris Interactiv­e dává bývalému ministrovi hospodářst­ví naději na 64 procent hlasů, agentura Ipsos Sopra pak 62 procent.

Postup Macrona a Le Penové symbolizuj­e velkou míru nespokojen­osti s politickou a ekonomicko­u stagnací v zemi. Má však Macron opravdu na to, aby Francii restartova­l a provedl zásadní reformy? Francouzšt­í diplomati a státní úředníci si nejsou jisti, zda se mu podaří zajistit si dostatečno­u politickou podporu, aby po případném vítězství mohl splnit to, co slibuje.

Emmanuel Macron ve svém nedělním projevu řekl, že chce využít nových tváří k vybudování „nové parlamentn­í většiny“. Jeho nové En Marche! (Vpřed) nemá v parlamentu žádné zastoupení. Bude proto muset budovat spojenectv­í napříč politickým spektrem a přilákat sympatizan­ty tradičních velkých stran, tedy republikán­ů a socialistů, které se po porážce svých kandidátů ocitají v těžké krizi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia