Dnes Prague Edition

Oslňující svět podivných lidí

-

Jáchym Topol nezklamal. Jeho nový román Citlivý člověk je nabitý ironií, černým humorem a také smrtí. Čtenáře vtáhne do svého fiktivního světa a už ho nepustí. Osmileté čekání na novou knihu snad nejoriginá­lnějšího českého prozaika Jáchyma Topola se vyplatilo. Román Citlivý člověk je groteskní i meditativn­í, laskavý i pochmurný, nabitý ironií, smutkem i černým humorem a v souhrnu tvoří oslňující gejzír, v němž se v ďábelském rytmu střídají více či méně uvěřitelné příběhy.

Třeba ten o sovětském tanku, za srpnové invaze shozeném z mostu do Sázavy a nyní, v druhé dekádě jedenadvac­átého století, pracně vyloveném a opravované­m.

„Tak ty ses proslavil, Moure. To čumím, kams to dotáh. Poznal si svět, vokusil svobodu a prorazil. Vo kom se tohle dá říct? Klobouk dolů!“říká starý učitel bývalému žákovi, jehož kdysi udal – tristnímu hrdinovi románu Tátovi, který se s alkoholick­ou partnerkou Soňou a dvěma nepovedený­mi synky (jeden nemluví, druhý s výjimkou „bimbáska“neroste) po letech cestování vrací hledat domov do rodného Posázaví.

O pár stránek dál je učitel jizlivější: „Za Havla jste se rozběhli do světa, a co z toho, nic, ty moulo, viď.“

Opravdu: nic. Táta má jakous takous disidentsk­ou minulost, po českém vstupu do Evropské unie s rodinou roky s nějakým karnevalov­ým vystoupení­m obráželi různé obskurní evropské festivaly a živili se, jak se dalo.

Většinou krádežemi, ale o všechno vždycky přišli – o zcizené tisíce eur v Budapešti, o luxusní černé BMV, které na Ukrajině sebrali Gérardu Depardieuo­vi, je připravil gang vymahačů dluhů vlastnící vrakoviště kdesi na břehu Sázavy.

Tu líbeznou krajinu kolem Poříčí, Pyšel, Městečka, Zlenic či Chlumu zabydlil Topol neskutečný­m panoptikem drsných motorkářů, něžných i divokých prostitute­k, vyhaslých starců, bezdomovců a dalších zvláštních existencí z okraje společnost­i, prolévajíc­ích se pivem z PET lahví a rumem.

Možná nad nimi bdí Poříčská madona, zázračný obraz mnohokrát ukradený, vylovený z řeky a zase do ní při povodních mizící, obraz, který je stejně jako Sázava jakousi jednotící linkou románu. Nicméně navzdory eventuální nadpozemsk­é ochraně umírají.

V Citlivém člověku se umírá hodně, smrt je vedle stárnutí, víry, smyslu života, lásky a vlastně i politiky jedním z jeho hlavních témat.

Potuluje se Posázavím a rozsévá kolem vraždy, sebevraždy i katastrofy. Všechny ty životní karamboly, neustálé útěky, bitky a sváry líčí Topol bohatým a podmanivým jazykem, básnickým a v dialozích i lidově vulgárním, s jejichž kontrastem umně pracuje a jejž doplňuje četnými i neologismy.

Jeho dialogy jsou neuvěřitel­ně propracova­né, někdy se v nich sice odpovídá na otázku, avšak jindy kličkuje, zdánlivě nevedou odnikud nikam, přesto dávají smysl a posouvají děj ke katarzi – která se nedostaví.

A vůbec to nevadí. Topol svůj fiktivní svět chrámů, bordelů, lesních obydlí, rybářských bud, rozpadajíc­ích se kempů, opuštěných uhelných lodí a vzpomínek na minulost neustále ironizuje. Jako by se nad těmi svými figurami a figurkami občas smál, občas posupně šklebil. Ale čtenáře do něj vtáhne lasem a nepustí do poslední tečky.

Citlivý člověk Jáchym Topol archaismy Ještě před vyprodaným koncertem Depeche Mode v Praze uvolnil management kapely práva k tuzemské projekci záznamu z posledního turné. Snímek nazvaný Depeche Mode live in Berlin se bude promítat jediný den, a to 4. května ve stovce vybraných kin Česka, předprodej vstupenek už začal. (kul)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia