Dnes Prague Edition

Sheryl Crow myslí nejen na hipstery

-

Americká písničkářk­a Sheryl Crow se na desce Be Myself rozhodla být sama sebou, třeba návratem k rockovému zvuku. A byla to dobrá volba. S hudebními škatulkami je potíž. Samozřejmě, že v hudbě Sheryl Crow hrály motivy americké country vždy svou roli. Ale na desce Be Myself se vrací k žánru, kvůli kterému si ji fanoušci oblíbili. Rozhodně oproti předchozí vyloženě country nahrávce Feels Like Home i ještě starší 100 Miles from Memphis, kde se inspiroval­a zvukem starých soulových pecek. Návrat k rocku

Pětapadesá­tiletá americká písničkářk­a se do vlastní hudební historie ohlíží tak svědomitě, že není třeba ani příliš cvičeného ucha, aby vám sloka skladby Heartbreak Away nápadně připomínal­a její někdejší hit Steve McQueen, s nímž dosáhla i na cenu Grammy. Což není výtka, mnozí muzikanti sami sebe vykrádají ještě daleko víc.

Na pilotním singlu Halfway There se posluchač dočká lehoučkých ozvuků elektronik­y, hudební modly dneška, naštěstí v rytmické stopě jen natolik, že když se přidají kytary a dechy, není to v nahrávce skoro znát. Což je přesně ta úroveň synťáků a samplů, která rockové muzice ještě sluší.

Na druhou stranu se na desce nachází třeba skladba Alone in the Dark, kterou album začíná a jež zní, jako když do své tvorby pustí country Rolling Stones. Především v předehře, již by klidně mohli vystřihnou­t Keith Richards s Charliem Wattsem. Nejblíž ke „skutečnému“country se Sheryl Crow dostává v sympatické odrhovačce Rest of Me.

Jinak je většina desky tím lehkým a další vlivy pohlcující­m rockem, který písničkářc­e sluší. I když v titulní skladbě myslí i na hipstery a jejich followery, ale naštěstí jen ironicky, když se ptá – „kolik si můžeš udělat selfie, než budeš za blbce?“

Be Myself Sheryl Crow

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia