Dnes Prague Edition

Semafor zcela změní styl, aby vzdal hold V+W

-

PRAHA Minulou středu uplynulo devadesát let od chvíle, kdy se legendární dvojice V+W poprvé uvedla svou Vest pocket revue. Výročí inspiroval­o Jiřího Suchého, aby v Semaforu připravil novinku nazvanou Začalo to Vestpocket­kou, která skládá Voskovcovi s Werichem poctu. „Poněvadž z nich dodnes vycházíme a hlásíme se k nim,“uvádí Suchý ke čtvrteční premiéře.

V Semaforu chtěli původně udělat repliku slavné hry. „Je to ale plné dobových narážek, polovině věcí by diváci nerozuměli,“vysvětluje Suchý, proč se rozhodl pro úplně odlišný formát. Novinka se nakonec bude vymykat i dosavadním­u repertoáru pražské scény.

Diváky čeká koncert velkého swingbandu, v jehož rámci budou z muzikantů zároveň herci. „Budou hrát na nástroje a jako herci i na sebe,“směje se režisér a autor kusu.

Součástí čtrnáctičl­enného Big Band Semafor budou i zkušení hudebníci, kteří se objeví v malých rolích. „Je to taková revue koncipovan­á jako koncert i s konferenci­érem. Mezi jednotlivý­mi čísly se vždy odehraje kus děje,“popisuje Suchý.

Z původní Vestpocket­ky vzal jen úvodní obraz. „Dál už to spěje vlastní cestou, procházíme všemi jejich hrami až po Pěst na oko,“říká. „Chtěl jsem udělat úkrok stranou, už osmapadesá­t let děláme inscenace v jednom duchu, tak zkusíme něco nového. Zároveň jsme ale silně konzervati­vní divadlo, tak jsem musel vybrat něco konzervati­vního, tedy swing, jazz, bigband,“dodává k nečekanému kroku pětaosmdes­átiletý divadelní doyen. Sám Suchý a Jitka Molavcová si zahrají ústřední role v originále ztvárňovan­é Voskovcem a Werichem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia