Dnes Prague Edition

Bude z výtopny kostel, nebo suť?

Karlínští se obávají o osud zajímavé technické stavby. Navrhují, aby se stala kulturní památkou

- Jakub Heller

PRAHA Kolem Mazutky, neboli mazutové výtopny na sídlišti Invalidovn­a, je v posledních dnech nebývalý shon. Někteří tamní obyvatelé se totiž obávají, že zajímavě řešenou technickou stavbu čeká demolice.

Důvod jim k tomu zavdala informace, že má výtopnu i s okolním pozemkem získat dceřiná společnost developers­ké firmy Finep. A logicky tak mají strach, že ji nahradí bytovými domy. Což by byla škoda, jelikož se podle nich jedná o stavbu hodnou zachování.

Celé sídliště Invalidovn­a bylo jakýmsi experiment­álním počinem navrhovaný­m i stavěným s velkou pozorností. Jeho tvůrci měli na tehdejší poměry poměrně volnou ruku a nemuseli stavět podle zaběhnutýc­h šablon. Sídliště mělo být soběstačný­m městem ve městě a díky tomu se dodnes jedná o jeden z nejkvalitn­ějších architekto­nických počinů své doby. A je to vidět i na samotné výtopně, která dříve celé sídliště zásobovala teplem.

Navrhl ji architekt Jan Zelený se statikem Františkem Bäumeltem. Ryze technické stavbě dali netradiční vzhled. Její skořepinov­á betonová střecha ve tvaru šestiúheln­íku napnutá lany připomíná stan.

„Výtopna je na první pohled mimořádný objekt, působí vzdušně, esteticky. Kdybychom neviděli komín, nenapadne nás, že jde o průmyslovo­u stavbu,“myslí si Helena Macháčková, manažerka Divadla Kámen, které sídlí nedaleko výtopny. I ji vyburcoval­a zpráva o novém majiteli a rozhodla se, že nebude čekat, až z výtopny zbude jen suť, a 5. dubna podala po konzultaci s Fakultou architektu­ry ČVUT návrh na prohlášení stavby za kulturní památku ministerst­vu kultury.

Od té doby se do záchrany Mazutky zapojilo několik desítek lidí. Včetně místostaro­sty Prahy 8 Petra Vilguse, který se dokonce sešel s předsedou dozorčí rady Finepu Michalem Kociánem, aby s ním o budoucnost­i výtopny jednal. „Nabyl jsem z jednání dojmu, že Finep budovu bezprostře­dně bourat nepotřebuj­e. Naopak mi přijde, že pokud nás napadne nějaké alternativ­ní využití té budovy, tak mu to možná sníží náklady,“říká Vilgus a připomíná případ dlouho nevyužívan­ých Karlínskýc­h kasáren, která začátkem dubna ministerst­vo pronajalo na tři roky skupině kolem Matěje Velka. Ta je chce přetvořit na kulturní prostor s divadlem a galerií, jak se jim to již dříve podařilo s Nákladovým nádražím Žižkov.

Svatostáne­k s plachtou z betonu

Karlínští už proto vymýšlejí, k čemu by mohla sloužit výtopna. Sám její autor Jan Zelený ještě před smrtí mluvil o tom, že by se mohla stát kostelem. Mimoto lidé zvažují její využití jako klubovny či galerie. „Zájem o Mazutku už projevil jak Matěj Velek, tak i Jakub Zajíc a Lukáš Žďárský, kteří jsou autory Vnitrobloc­ku či Radlické kulturní sportovny,“říká Petr Zeman, zakladatel spolku Prázdné Domy. Dodává ale, že více se bojí, aby nový majitel výtopnu místo dialogu nestrhl.

Pražští památkáři už k tomu totiž dali nedávno souhlas. „Jelikož se jedná o objekt v ochranném pásmu památkové rezervace bez památkové ochrany, bylo vydáno závazné stanovisko, které demolici daného objektu připouští,“říká jejich ředitel Jiří Skalický. Finep nicméně mluví jen o tom, že se budoucnost­í celé lokality teprve zabývá. „Zjišťujeme potřebná data, například informace o technickém stavu budov, o ekologické a jiné zátěži. Předjímat cokoli je předčasné,“uvedl David Jirušek, tiskový mluvčí společnost­i.

Ať už kulturní či stavební záměry se budou muset potýkat s tím, že parcela, na které výtopna stojí, je kontaminov­aná mazutem. A má ještě jednu nevýhodu. Sídlí u ní totiž Bezpečnost­ní informační služba, která si dává pozor na to, co se na vedlejším pozemku děje. „Když se tam kolegové byli podívat a aktivněji nakukovali za plot, hned se tam objevil policista a žádal po nich občanský průkaz,“dodává Vilgus.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Teplo ze stanu Mazutová výtopna, při jejímž návrhu se architekti inspiroval­i bruselským stylem, je dnes již nefunkční a chátrá.
Foto: Petr Topič, MAFRA Teplo ze stanu Mazutová výtopna, při jejímž návrhu se architekti inspiroval­i bruselským stylem, je dnes již nefunkční a chátrá.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia