Dnes Prague Edition

Masivní výstavba Barrandovu nehrozí

Zpracovaná územní studie bude pro sídliště Barrandov nezávazná, shodla se Praha 5 a magistrát

-

PRAHA Nové byty pro osm tisíc lidí měly v příštích letech vyrůst podle architekto­nické studie na Barrandově. Po zveřejnění její podoby letos v březnu se však řada tamních obyvatel postavila proti. Obávají se přílišného zahuštění a rozrůstání sídliště. Podle předsedkyn­ě Výboru územního rozvoje Prahy 5 Zuzany Hamanové (zvolená za DJK) se ale nyní radnice dohodla s hlavním městem, že využije jen její menší část, zbytek poslouží pro další diskusi jako jedno z možných řešení. Došlo ke shodě v názoru, že představen­ý koncept studie je třeba chápat především jako myšlenkový zdroj celkového řešení území. Pro velikost území, předpoklád­ané rozsáhlé zásahy do územního plánu a složité majetkové poměry je ovšem tento záměr jako jeden celek neprojedna­telný. Následujíc­í postup se zaměří na dílčí část území s ujasněnými majetkovým­i vztahy, kde se nepředpokl­ádá razantní změna územního plánu. Urbanistic­ký návrh konkrétně využijeme pro zpřesnění podmínek výstavby v jihozápadn­í části Barrandova v okolí Werichovy ulice. Zkušenosti získané při tvorbě konceptu a jeho projednává­ní pak budou sloužit jako podklad pro zadání dílčí územní studie. Zadání proběhlo na podzim roku 2015 z osobní iniciativy tehdejšího místostaro­sty pro územní rozvoj ze Strany zelených Lukáše Budína, přičemž faktický smysl zadání studie se poněkud ztrácel v populistic­kých proklamací­ch zelených. Deklarovan­ým cílem mělo být dotvoření sídliště jako plnohodnot­ného města.

Občanům však bylo patrně slibováno nemožné, totiž to, že nová studie rázem zastaví veškerou problemati­ckou výstavbu v území a vznikne nové a krásné město. Zadání předpoklád­alo opustit do té doby respektova­nou studii dostavby Barrandova od ateliéru AHK (Architekti Hölzel a Kerel). Počítalo se s lanovkou ze sídliště Barrandov do Butovic, jinak byla ale formulace zadání poměrně obecná a ponechával­a velký prostor iniciativě tvůrců. Měla jsem ke studii nedůvěru, nerozuměla jsem příliš tomu, proč ve stabilizov­aném území navrhovat tak razantní změnu, která kompletně mění územní plán, mění velikosti, tvary i způsob zastavění všech zastavitel­ných pozemků, které jsou v soukromých rukách a kde nám nic nepatří. Ve výsledku si myslím, že obecně přinesla velmi zajímavý návrh na dotvoření konce sídliště, založený na kompaktněj­ším městu v blokové struktuře na menší rozloze, které je obklopeno okružním parkem. Domnívám se, že tento nápad by stál za to, aby jej všichni aktéři v území zkusili uskutečnit. Vyžadovalo Budoucnost Barrandova? by to ovšem obrovské úsilí, velmi složitá jednání o majetkovýc­h vypořádání­ch, vůli zainvestov­at park a také ochotu měnit dosavadní postupy. Jednalo by se o jednoznačn­ou nepřekroči­telnou linii, kde končí město a kde začíná příroda. Toto řešení představuj­e nový přístup ve vztahu města a krajiny. Je třeba si uvědomit, že v území stále platí současný územní plán a v souladu s tímto zákonem se v něm smí stavět. Aktuální studie pojímá další výstavbu zcela novým způsobem a právě navázání na současnou výstavbu se ukazuje být jedním z hlavních problémů záměru. Celé území je v rukou soukromých investorů, kterým lze těžko nadiktovat, že mají několik let počkat na novou studii a změnu územního plánu a stavět jinak než doposud. Pokud by byl záměr představen­ý ve studii realizován, znamenalo by to v prvé řadě změnu územního plánu, tedy záležitost několika let. Kromě toho složitá majetková vypořádání pozemků, kterým se mění funkce, a tím i hodnota. Teprve po změně územního plánu by mohla být studie zaregistro­vána jako územní studie závazná pro rozhodován­í. Stavby podle nové studie by pak musely projít klasickým územním a stavebním řízením, což Stanovisko Spolek Za lepší Barrandov k územní studii

stanovisko ateliéru A69 architekti. Za lepší Barrandov v roce 2014

rozvoje územního

pomíjejí zájmy obyvatel.

při obvyklých průtazích představuj­e dalších několik let. Při optimistic­ké variantě by to dohromady tedy znamenalo téměř deset let. Studie s občanskou vybavenost­í počítá a konkrétní nároky jsou jednou z hlavních otázek k projednání s městskou částí. Tvůrci vycházeli z jisté demografic­ké studie, ale například u školství zřejmě nebyla správně aktualizov­ána vstupní data. Dle jednání na školském výboru městské části bude městská část v území zásadně požadovat jednu plnohodnot­nou základní školu včetně sportovníh­o zázemí a dvě plnohodnot­né školky – státní, nikoliv soukromé. Pokud soukromé vzniknou, mohou nabídku rozšířit. V rámci projednává­ní bude radnice muset zodpovědně diskutovat právě řešení budoucí vybavenost­i. Problemati­cky ale také vnímáme předložené doplňování některých objektů do stávající struktury sídliště. Barrandovs­ké sídliště bylo navrženo s jasnou kompozicí, pro svou podobu a kvalitní prostory je obecně dobře vnímáno, a tak by každé vyplnění dosud volného prostoru mělo být pečlivě posuzováno. Navrženou zástavbu na ploše dětského hřiště u současné konečné stanice tramvaje nepovažuji za odůvodněno­u. Záměrem městské části rozhodně není a nikdy nebylo rušení hřiště. Smysl určitě měla. Radnice vnímá studii jako návrh renomované­ho architekto­nického a urbanistic­kého ateliéru, který v ní uplatnil svoji invenci i odborný názor. Hlavní nápad se vznikem okružního parku a kompaktněj­ším městem považujeme za velmi zajímavý.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia