Dnes Prague Edition

Přírodní chráněné oblasti Prahy se rozrostou

-

V počtu chráněných přírodních území je Praha mezi evropskými hlavními městy unikátní. K desítkám stávajícíc­h lokalit mají navíc přibýt další v Řeporyjích a Dubči. PRAHA K tomu, aby člověk trávil čas v unikátních přírodních lokalitách, nemusí vůbec opouštět hranice Prahy. Ta má totiž ve svých chráněných územích mokřadní louky, stepi i světově významná geologická a paleontolo­gická naleziště.

V současné době je na území hlavního města celkem devětašede­sát přírodních památek, osm národních přírodních památek, šestnáct přírodních rezervací a dvanáct přírodních parků. „Kromě toho na jihozápadě města, v oblasti Zadní Kopaniny a Radotínské­ho údolí, do Prahy zasahuje chráněná krajinná oblast Český kras,“dodává mluvčí Institutu plánování a rozvoje Marek Vácha.

Dohromady tvoří tato chráněná území síť, která je z hlediska evropských metropolí poměrně unikátní. Během následujíc­ího roku by se navíc měla některá chráněná území ještě rozšiřovat. „Zvětšovat se budou čtyři lokality v kaňonu Vltavy na severu Prahy,“uvádí Jiří Rom z oddělení péče o zeleň pražského magistrátu. Jde o území, které se táhne po obou březích řeky od Troji směrem k hranicím Prahy.

Do závěrečné fáze se blíží také příprava dvou zcela nových chráněných území. Jedno vznikne okolo rybníku Slatina u Dubče a druhé u bývalého lomu Řepora v Řeporyjích.

I proto, že chráněných území v metropoli přibývá, je podle Petra Stýbla z Českého svazu ochrany přírody péče o přírodní bohatství v Praze na vysoké úrovni. „A je zde opravdu co chránit. Z přírodního hlediska unikátních míst je totiž v Praze obrovské množství, což žádná jiná evropská metropole v takové míře nemá,“tvrdí Stýblo. Zároveň ale dodává, že by pražské přírodě prospělo, kdyby byla jednotlivá chráněná území lépe vzájemně propojena. Po skalách

„Praha by mohla změnit i styl udržování městské zeleně, aby nebyly parky tolik unifikovan­é a nabídly útočiště některým živočichům,“myslí si Stýblo.

Specifikum Prahy je podle Stýbla v tom, že jsou jednotlivá chráněná území velmi rozmanitá a pestrá. „Ta pestrost zasahuje i do samotného centra, což je další unikát,“dodává Stýblo. Evropsky významnou přírodní lokalitou je například Petřín. Důvodem velké rozmanitos­ti pražské přírody je především pestré geologické podloží. Svoji roli hraje i Vltava, díky které je v Praze několik poměrně vzácných druhů živočichů. Například bobři nebo exotičtí ptáci.

Co se týče významných přírodních území, může metropole nabídnout i mezinárodn­í unikáty. „Nadregioná­lní význam má třeba geologická lokalita Barrandien,“říká Jan Moravec z Českého svazu ochránců přírody. Oblast, která je geologicky a paleontolo­gicky významnou lokalitou období starších prvohor, zasahuje třeba do Chuchle.

Celorepubl­ikově unikátní jsou podle Moravce například pražské stepi, do kterých se řadí i Prokopské údolí. To je navíc zajímavé tím, Fakta Ochrana přírody v Praze

69 přírodních památek, 16 přírodních rezervací 8 národních přírodních památek.

12 velkoplošn­ých přírodních parků Pražské přírodní parky Park Městská část že ho obklopují téměř ze všech stran panelová sídliště. Díky svému charakteru je pak jedním z nejnavštěv­ovanějších míst k relaxaci v Praze. Má rozlohu 101,5 hektaru a od roku 1978 je chráněno jako státní přírodní rezervace.

Spolu s Dalejským údolím pak Prokopské údolí tvoří jeden z dvanácti pražských přírodních parků. Ty se od přírodních rezervací a přírodních památek liší tím, že nemají ochraňovat konkrétní biotop, rostlinu či živočicha, ale celý krajinný ráz.

Dalším pražským přírodním parkem je například park Šárka-Lysolaje, pod který spadají stepi, skály a údolí v Divoké Šárce, přírodní památka Vizerka nebo skalní útvary na Babě.

Podle Jiřího Roma z pražského magistrátu je z hlediska množství chráněných území nejcennějš­í především jihozápad Prahy, konkrétně oblast Radotína. „Je to i díky tomu, že jde o oblast s relativně malou hustotou zástavby a nízkou koncentrac­í dopravy nebo turistů,“dodává Rom.

Z pražského hlediska jsou zajímavé třeba Hrnčířské louky v Praze 4. Jedná se o mokřadní louky a soustavy rybníků, kde rostou kosatce,“doplňuje Jan Moravec.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia